Home | Help | Search
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Sera ingropata?  (Read 1172 times)
Ciprian.
member

« on: August 20, 2010, 07:08:44 PM »

Buna seara,
Sunt pe cale sa incep constructia noii sere, sper ca de luni dupa servici sa ma apuc de treaba. Discutand cu domnul Levai acum 2 saptamani, a aparut ideea de a sapa o jumatate de metru in pamant, pentru a putea folosi, iarna, caldura degajata din pamant. Problema mea este ca, la dimensiunea de 7 x 4 mp, sapatul, dar mai ales faptul ca trebuie sa si scap de aproximativ 10-12 mc de pamant, ceea ce nu este foarte usor sau ieftin pe aici, ma face sa ma gandesc daca beneficiul obtinut merita efortul. Ce parere aveti, a mai procedat cineva asa? Cu ce rezultate?

Ciprian
eduart
member

« Reply #1 on: August 20, 2010, 08:08:11 PM »

Salut tuturor,

Salut Ciprian,

Serele ingropate (pana pe la nivelul meselor) se poarta in tarile nordice - am vazut pe site-uri norvegiene, finlandeze, suedeze. Avantajul este clar - economie serioasa la incalzire.

Nu stiu exact conditiile climatice din Bournemouth, dar daca vei incalzi sera avantajul ingroparii cred ca va fi minim la tine, pentru ca nu cred sa ai ierni extrem de geroase. Daca nu o incalzesti, nici asa nu vad cine stie ce avantaj - volumul fiind relativ mic iar suprafata de schimb termic mare, sera se va raci oricum. Inchisa ermetic nu vei putea sa o tii, o ferestra deschisa tot va trebui sa existe...

Imi dua seama ce inseamna costul excavarii si tranportului la pamant, eventual si analiza acestuia; tocmai de aceea cred ca in conditiile din Anglia daca nu vei incalzi sera nu ai mare avantaj.

Numai bine,

Eduart

I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

http://eduart.page.tl/
so
member

« Reply #2 on: August 20, 2010, 11:58:56 PM »

Buna Ciprian

Mai este o problema,cea a umuditatii.Trebuie sa te asiguri ca solul este adecvat pentru o asemenea investitie si nu te trezesti la o ploaie mai mare cu sera inundata.

Daca se poate face in maniera asta nu trebuie sa excavezi tot pamantul.Ajunge daca sapi niste transee care vor deveni spatiul de acces iar pamantul ramas va deveni suport pt mese.In felul acesta cantitatea de pamant in surplus e mica.Desigur nu vei avea spatiu de depozitare sub mese.

Sa auzim de bine

Sorin Bobis
Ciprian.
member

« Reply #3 on: August 21, 2010, 03:04:29 PM »

Buna seara;

Conditiile climatice sunt relativ blande, in sensul ca iarna trecuta media a fost peste zi in jur de 10 -12 grade (sera pe care o am acum, fiind de sticla, in zilele insorite, temperatura ajungea in jur de 15 grade); peste noapte media a fost in jur de 2-3 grade, cu perioade scurte, in decembrie-februarie, in care a scazut in jur de 0 si sub 0, dar doar pana la -2, -3; cea mai joasa temperatura a fost -8, 3 sau 4 nopti toata iarna. De incalzire a fost nevoie, pentru ca nu era prea bine izolata si temperatura ajungea sa fie cam ce de afara; am incalzit cu un calorifer pe ulei care mergea cate 2 ore, cu 2 ore pauza, de la 6 pm pana a doua zi dimineata la 8; nu am nici cea mai vaga idee care ar fi castigul daca merg pe varianta "ingropata", dar daca as castiga 4-5 grade (ceea ce ar insemna ca in majoritatea timpului as avea aprox.5 grade in sera, la fel cum am pastrat iarna trecuta, cu incalzire, ar merita efortul cu sapaturile.
Referitor la umiditate, nu am nici cea mai vaga idee, nu am fost nevoit sa sap atata, de cand ne-am mutat la casa, pana acuma :grin: ideea este ca de cateva zile ploua intr-una si ma gandesc sa incerc sa sap pe 1 mp sa vad ce se intampla, daca dau de apa sau pamantul e ok.

Ciprian
eduart
member

« Reply #4 on: August 21, 2010, 04:26:29 PM »

Salut tuturor,

Nu vad nici un avantaj cu sera ingropata - la 2-3 grade noaptea si 15 ziua eu nici nu as incalzi (evident asta daca nu vreui sa tii plante tropicale). As deumidifica insa aerul!

Numai bine,

Eduart

I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

http://eduart.page.tl/
Pages: [1]
  Print  

Jump to: