Home | Help | Search
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Trebuie altoit sau mai degraba nu? Daca da, pe ce?  (Read 959 times)
catalinap
member

« on: July 30, 2010, 07:08:02 AM »

Buna ziua,

Ma numesc Catalina, am o colectie de o suta si ceva de cactusi in balcon , carora ma straduiesc sa la ofer conditii optime , cat se poate.
Fotografii cu colectia mea se gasesc aici http://picasaweb.google.ro/catalinapanait2007/CactusiSiAltele#

Singura mea Mammillaria Lluethy a patit un accident in primavara asta, adica i s-a alterat o parte latarela...eu m-am gandit ca poate i-am pus apa prea des, atunci am lasat-o fara apa si am reusit sa o salvez, zona s-a cicatrizat si apoi a inceput sa creasca. Acum arata cam asa:

Intrebarea este daca ar trebui sa-i altoiesc varful pe altceva, in speranta ca si baza ramasa va lastari. Imi e teama ca nu va trece cu bine peste iarna care urmeaza. Aceeasi intrebare pentru un Gymnocalicium mihanovichii v. Hibotan  
al carui portaltoi s-a cam subrezit anul asta, nu il mai tine mult, pentru ca el e din ce in ce mai greu. Sau acest Gymno poate fi taiat si pus la uscat sa faca radacinile lui?

Ar mai fi o intrebare cu portaltoiul pe care sa il folosesc. Am altoit Mammilaria Theresae cu succes pe ...nu stiu cum se cheama , dar am o poza:

E bun portaltoiul si pentru Luethy? (mai am un pui) ..sau pe Opuntii ?

Va multumesc anticipat si imi cer scuze daca intrebarile sunt de incepator.

Numai bina,
Catalina P
valentin
member

« Reply #1 on: July 30, 2010, 07:25:10 AM »

Buna ziua Catalina,

Cred ca M. luethyi va supravietui fara probleme daca rana este cicatrizata.

Ai niste exemple la adresa
http://cactus.aicon.ro/Mammillaria%20luethyi%20&%20paianjenul%20rosu.html

Poti sa incerci insa altoirea unor mamile pe pereskiopsis.

Non idem est si duo dicunt idem.

http://cactus.aicon.ro
Cristi
Guest
« Reply #2 on: July 30, 2010, 07:35:43 AM »

Buna,
Portaltoiul lui M theresae cred ca e Eriocereus jusbertii (sau cam asa arata), un portaltoi bun. Si eu sunt de parere sa altoiesti cateva mamile (nicidecum varful) lui M luethyi si dupa ce se prind si se transforma in plante, inradacineaza-le. mammillariile in general fac usor radacini. Planta ranita si cicatrizata nu trebuie altoita si in timp locul ranit va fi mascat.
Lucian
member

« Reply #3 on: July 31, 2010, 05:40:58 AM »

Buna Catalina!

Nu cred ca rana in cauza este de la o udare excesiva. De asemenea nu cred ca planta va avea probleme sa treaca peste iarna.

Ceea ce observ la majoritatea plantelor tale este o etiolare. Din cate observ eu plantele sunt intr-un balcon. Ori ai prea putin soare din cauza orientarii cardinale ori ai balconul inchis cu termopan cu sticla cu reflexie. Nu shtiu cum ai putea rezolva problema.

Lucian.

Qui ne sait pas, n'y va pas!
http://mexicactus.blogspot.com/
Misu
Guest
« Reply #4 on: August 03, 2010, 04:51:35 AM »

Buna ziua!
In primul rand vad in a doua foto cu Mama Lulu o eticheta de la un astrophytum capricorne...planta nu e Astrophytum, mai gegraba Gymnocalycium.
Plantele dv au nevoie de lumina....altfel...se vor etiola din pacate!
cu respect, Mihai.
gilly511
member

« Reply #5 on: August 06, 2010, 05:33:34 AM »

Salutare

Altoirea de mamile este o chestie ...delicata, sansele de reusita sunt destul de putine(ma refer la reusita operatiei dar si la obtinerea unui lastar). Ca si portaltoi, E. jusbertii este fantastic pentru un anume tip de altoiri - pentru mamile este de preferat Pereskiopsis-ul, in primul rand datorita dimensiunilor materialului genetic de altoit dar si capacitatii de fortare deosebite care l-a facut renumit.

Daca singurul portaltoi disponibil este E.jusbertii, sfatul meu este sa amani altoirea pentru la anul(daca se poate) - este un tip de portaltoi care da cele mai bune rezultate pe altoiri de prima parte a sezonului(apr-mai) - in lipsa de altceva merge Echinopsis(am fost chiar fan al acestui tip de portaltoi o buna bucata de timp, dezavantajul lui este lastarirea abundenta).

Altoieste varful, sunt mari sanse sa poti obtine din planta ramasa lastari, mult mai lejer decat asteptand mamila sa lastareasca.

Nu vreau sa fiu Gica contra, altoirea de mamile pe portaltoi mari este o realitate, functioneaza, dar in cazul unor mamile atat de delicate cum sunt cele de M. luethy eu nu am gasit un sistem de presare pe portaltoi mari.

citiror
Pages: [1]
  Print  

Jump to: