Home | Help | Search
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: specie cactus... Echinopsis  (Read 2910 times)
katz
member

« on: June 21, 2010, 04:07:22 PM »

De vreo cativa ani am de la bunica mea din gradina acest cactus, care surprinzator a explodat in crestere anul acesta cu ocazia scoaterii lui la lumina soarelul (solar)

Ba chiar vad ca a facut si niste pui mici pe langa. se observa si din poza.

Sunt curios ce specie este. As vrea sa il pot ingriji ceva mai mult decat am facut-o pana acum Smiley

eduart
member

« Reply #1 on: June 21, 2010, 05:44:36 PM »

Salut tuturor,

Salut Lucian si bine ai venit!

Primul cactus este in mod cert un Echinopsis care vad ca va inflori in curand, cand infloreste poate vom reusi sa mai facem un pas. Pamantul este un pic cam prea "cimentat" pe laga planta, dar daca planta vegeteaza bine las-o deocamdata asa. Este o planta usoara, cu flori frumoase, care nu-ti va crea multe probleme. Oricum la sfarsitul iernii viitoare poate -l transplantezi intr-un sol mai permeabil (pana atunci te poti documenta in liniste). Ma bucur insa ca nu este un sol excesiv de organnic, nici turba si nici imbibat cu apa (greselile tipice ale incepatorilor).

A 2-a planta nu cred ca este un cactus ci mai degraba mie-mi pare a fi o Euphorbia lactea cristata altoita pe Euphorbia canariensis.

Numai bine,

Eduart

I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

http://eduart.page.tl/
katz
member

« Reply #2 on: June 22, 2010, 12:37:09 AM »

Iti multumesc pentru informatiile oferite.

as mai avea acasa inca o specie de cactus. E destul de mare si am mutat-o mai la intuneric pentru ca dealungul anilor...(5-6 max) a crescut foarte mult, chiar indreptandu-se vertiginos spre tavan.:cactus:  cred ca e un "Euphorbia"

Pe acesta l-am gasit mutat intr-un sol mai "organic". mama s-a ocupat cat am fost eu plecat de acasa vreo cateva ore, considerand ca ghiveciul era prea mic.

Categoric din cauza lipsei de lumina solara si udare, a facut pureci la nivelul solului. Dar planta creste fara probleme in continuare. Cel putin nu am vazut sa o afecteze in vreun fel micile ganganii.
Avaratna
member

« Reply #3 on: June 23, 2010, 06:56:55 AM »

Buna ziua,

da, este o Euphorbia trigona foarte frumoasa  :-) Planta prefera locuri luminoase fara soare direct si udare moderata vara. Din noiembrie (inclusiv) pana in martie nu se mai uda.
Cred ca nu trebuie sa o privati de lumina de teama ca va creste... Euphorbia trigona este o planta relativ rezistenta dar umezeala care o da un colt umbros poate aduce multe probleme.

Violeta.

Numai bine,
      Violeta.

http://avaratna.sunphoto.ro
eduart
member

« Reply #4 on: June 23, 2010, 03:28:28 PM »

Salut tuturor,

Timp de doua zile nu puteam vedea fotografia... in fine.

Este clar tinuta in umbra, etiolata rau de tot din cauza intunericului (n-as zice ca-i chiar frumoasa) - in mod normal ar trebui sa arate cam asa:

http://www.biolib.cz/IMG/GAL/6541.jpg

Pentru "pureci', musculite si alta ganganii care ataca mugurii sau lastarii tineri - se pot folosi insecticide pentru trandafiri si plante ornamentale cu cu foliaj. Nu stiu ce produse se pot gasi in Romania, iata un produs foarte bine cotat de aici:

http://www.yates.com.au/garden-calendar/october/product-of-the-month-yates-rose-gun-advanced/

(pe undeva gasesti si substantekle actuive)

In ceea ce priveste udarea... eu as uda si iarna la 2 - 3 - 4 saptamani (depinde cum a tii, daca e mai cald o uzi la 2 sapt.) doar superficial, adica nu imbibi complet balotul de pamant. Este o planta din Africa tropicala de vest - parametri climatici: cald si relativ umed. Daca ai grija ca substratul sa se usuce pana la urnmatoarea udare nu ai probleme cu planta asta.

Numai bine,

Eduart

I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

http://eduart.page.tl/
katz
member

« Reply #5 on: July 12, 2010, 09:49:51 AM »

As putea sa o scot undeva mai la lumina, pe balcon....

daca creste prea mult as putea sa ii mai tai din varfuri...

din cate am observat la cactusi daca tai varful mai apare inca 2-3 varfuri pe langa taietura.

Cat despre primul cactus sper sa nu fi inflorit inca. sa prind si eu floarea sa o vad ca in ultimul timp nu am mai apucat sa ajung pe la solar.

deabia astept... sunt mort de curios ce floare o sa faca Smiley
Guest
« Reply #6 on: July 12, 2010, 09:58:47 AM »

O floare foooarte lunga  :lol:
katz
member

« Reply #7 on: July 21, 2010, 10:03:50 AM »

deranjant de lunga chiar..

am ajuns la locul cu Echinopsis dar din pacate florile, sau ramurelele unde au fost florile cazuse.

Persoana care se ocupa cu acel loc mi-a spus ca a facut 2 flori albe frumoase. Cu alte cuvinte nu am apucat sa vad minunatia... Sad

dar nu ma supar prea tare ca deja se mai vad inca 3 muguri mici de inceput de floare:)

Pe astia nu ii mai pierd, ba chiar am sa si ii pozez.

katz
member

« Reply #8 on: July 21, 2010, 10:18:17 AM »

ah.. apropo.. ca tot am zis ca intreb dar nu am mai reusit....

ce as putea face cu puiutul care a aparut? Se vede si din poza.

sa il detasez de planta mama sau sa il las asa?
so
member

« Reply #9 on: July 21, 2010, 10:39:00 AM »

Buna Lucian

Ar fi bine daca ai schimba solul.Pare invechit si cimentat.De asemeni tine planta la lumina.Cresterea columnara nu este normala pentru un Echinopsis.

Eu as lasa planta sa lastareasca fara ai rupe odraslele.O colonie de echinopsis intr-un vas generos,udate si expuse la lumina corespunzator iti poate oferii mari satisfactii(zeci de flori in acelasi moment).

Sa auzim de bine

Sorin Bobis
katz
member

« Reply #10 on: July 21, 2010, 11:19:38 AM »

pai nu stiu cand sa ii schimb pamantul... ori in toamna cand se termina de inflorit sau poate la primavara dupa cum am citit pe forum si ar fi cel mai indicat.

Am cumparat pamant special pentru cactusi de la "agro"

am desfacut punga si pare a fi OK.

pai pamantul a devenit in asa fel din cauza udarii cu apa dealungul timpului.

In ultima perioada a cam crescut cel mai multsi a inflorit, cum am mai spus de cand l-am scos afara (solar/sera)

in schimb nu prea imi dau seama cam cat de mare sa fie vasul in care o sa domneasca vreo cativa anisori deacuma incolo... (cati Litri)
Avaratna
member

« Reply #11 on: July 23, 2010, 04:43:53 PM »

Salut,

compostul Agro pentru cactusi contine turba, stiu asta pentru ca am luat anul trecut si mi-a luat ceva timp sa aleg turba din el  :lol: inainte de a planta cactusii. Asa ca am renuntat la el si mi-am preparat singura compostul: pietris marunt 30%, caramida sfaramata (nu praf)10%, pamant de frunze 50%, tuf vulcanic 10%.
Cat  priveste vasul este suficient sa fie cu 10 -15 % mai mare decat cel actual - si nu uita ca pe fundul vasului sa adaugi pietris mare pentru impiedicarea infundarii gaurilor ce asigura scurgerea apei. Un vas patratos este mai potrivit pt un Echinopsis cu lastari - il gasesti in Hornbach. Parerea mea este ca ii poti schimba pamantul chiar si acum insa cu multa grija deoarece bobocii se rup usor.

Succes!

Numai bine,
      Violeta.

katz
member

« Reply #12 on: July 27, 2010, 05:30:00 AM »

ieri am ajuns iar la locul cu pricina, undeva la limita, si am reusit sa fac 2 poze cu telefonul la floarea de cactus, care era cam pe sfarsite.

scuze de calitate... mi-am uitat aparatul acasa.

oare se poate identifica o specie mai exacta de echinopsis... ?

am zis ca e mai bine il las sa termine cu florile si apoi sa il mut intr-un vas mai mare cu pamant de calitate.
katz
member

« Reply #13 on: August 02, 2010, 02:12:23 PM »

astazi cu treaba am surprins deschiderea florii de cactus.

este extraordinar de frumoasa, alba si cu un miros foarte puternic.

nu am avut aparatul la mine dar arata exact ca in imaginea de mai jos.

Intradevar este ceva deosebit si nemaipomenit pentru asa o specie vegetala(cactus).

Avaratna
member

« Reply #14 on: August 02, 2010, 02:53:51 PM »

Buna seara,

da, florile de Echinopsis sunt foarte frumoase! Si cand ma gandesc ca doreai sa indepartezi lastarii... :-?  Mult succes in continuare si la cat mai multe plante frumoase si sanatoase!!!!

Numai bine,
      Violeta.

Pages: [1] 2
  Print  

Jump to: