Home | Help | Search
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Ario - radacini, repicare  (Read 1226 times)
valentin
member

« on: May 29, 2010, 01:56:33 PM »

Va salut!

Peste iarna n-am avut timpul si materialele necesare repicarii ariocarpusilor. M-a prins deci luna mai cand, in cele din urma, am decis ca trebuie sa transplantez si ultimii ariocarpusi care nu mai fusesera repicati din ianuarie 2007. Dupa aproape 3 ani si jumatate, timp in care au spravietuit in ultimul amestec de pamant, mixat special pentru ei, se cerea o regenerare a acestuia. Cel putin pentru unii “spatiul” devenise insuficient. Astazi, 29.05.10 am reusit sa-i transplantez pe ultimii.

Sper ca imaginile inserate sa vorbeasca de la sine.

Asa aratau unii, inainte de repicare, dupa indepartarea stratului superficial de pietris. Ghivece cu latura de 8 cm.

Altii ceva mai mici. Ghivece  de 7 cm diametru.

Substratul “uzat”.

Radacini. (Un “bravoanus” este aproape sigur  retusus; i-am lasat denumirea sub care a fost achizitionat).

Substratul nou:

-   particulele rosu-maroniu reprezinta  - spartura de caramida;
-   particulele roz, roz violaceu, roz-crem reprezinta - spartura de marmura;
-   particulele gri, cu muchii ascutite – spartura de granit;
-   particulele gri, gri verzui, cu muchii rotunjite – pietris de plaja, spalat de saruri (inclusive de calcar).
-   particulele alb murder-crem  -  tuf vulcanic;
-   alte particule  - nisip de rau, spalat si sitat;
-   pamant – de padure (de foioase, strat superficial) – sitat si tratat cu formol.

Iata-i replantati. O parte in aceleasi ghivece, o parte in ghivece cu latura de 9 cm.

Si pusi la locul pe care il vor ocupa probabil petru urmatorii 3-4 ani.

Sper ca cele de mai de mai sus sa fie de folos celor care au sau vor sa cultive ariocarpusi.

Numai bine,
Valentin Posea
http://cactus.aicon.ro

PS Scuze pentru balbaielile cu inserarea pozelor.

Non idem est si duo dicunt idem.

LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #1 on: May 29, 2010, 02:10:32 PM »

Exceptional!

:aplauze:  :aplauze:  :aplauze:

Numai bine!

Dag

I am hiding in myself a very nasty wolf...
covi.membru.retras
member

« Reply #2 on: May 29, 2010, 02:18:49 PM »

Buna

Interesanta si atractiva prezentare.

:aplauze:  :aplauze:  :aplauze:

Numai bine, Ovidiu.
punkeru
member

« Reply #3 on: May 30, 2010, 06:33:27 AM »

Salutare!

Domnule Valentin Posea dupa cum stiti va port un respect enorm, ma bucur mult ca a-ti inceput sa scrie-ti din nou pe forum.

Frumoasa prezentare  :aplauze:   :aplauze:   :aplauze:

Numai bine!

,,La baza fiecarei actiuni sta GANDIREA,,

http://punkeru.sunphoto.ro/
Misu
Guest
« Reply #4 on: June 03, 2010, 12:00:27 PM »

Felicitari si din partea mea domnule Posea!
Cu deosebitrespect, Mihai.
valentin
member

« Reply #5 on: August 21, 2010, 09:33:11 AM »

Buna seara,

In 2003 am altoit printre alte plantule abia rasarite si un Ariocarpus kotschoubeyanus v. macdowellii

Datele plantei: seminte MG 31.8/26.04.03., altoire normala pe Pereskiopsis spatulata 28.06.03

Veti putea vedea planta altoita, in mai multe poze (cand serverul site-ului meu va merge (?!)), la sectiunea Grafted Cacti.

Anul acesta m-am hotarat sa o inradacinez.

In martie, dupa ce i-am taiat portaltoiul, l-am scobit si l-am indepartat cat am putut din interiorul altoiului, am lasat planta vreo doua saptamani la temperature camerei si semiumbra. Am semi ingropat apoi planta in nisip de mare, spalat si fara calcar.

Din cand in cand am udat nisipul la partea inferioara, la inceput cu o seringa si apoi prin absorbtia apei dintr-o tavita.

In urma cu doua saptamani am controlat mobilitatea plantei si mi s-a parut ca aceasta este deja fixata in nisip ceea ce presupunea radacini formate.

Azi m-am hotarat sa o transplantez:

Iat-o alaturi de substratul in care a inradacinat:

M-am ferit sa “curat” radacinile, motiv pentru care acestea pot fi doar banuite. Este de remarcat capacitatea acestor radacini firave de a “sechestra” particulele de nisip.

Sageata indica locul unde portaltoiul a fost acoperit de planta. Este clar ca radacinile sunt numai ale ariocarpusului.

Substratul folosit la repicare a fost imbogatit in nisip spalat la care am adaugat foarte putin nisip de plaja din care nu am indepartat calcarul.

Planta transplantata:

Cred ca daca planta va forma in final un nap acesta va fi doar o “remodelare” a partii ei inferioare.

Non idem est si duo dicunt idem.

Pages: [1]
  Print  

Jump to: