Home | Help | Search
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Sprijin va rog!  (Read 1369 times)
Ilinca
member

« on: April 23, 2009, 06:44:28 AM »

Un salut calduros si plin de respect tuturor celor de pe forum.

Am nevoie sa ma mai sfatuiesc cu voi

Despre vechi:

Am pus puii de cactus(olandezii prezentati mai sus pentru identificare) la inmuiat asa:

Le-am curatat radacinile pana au aratat asa:

Pentru transplantare am folosit amestec cumparat
si urmatoarele ghivece din ceramica

Si acum "olandezii" mei arata asa:

Au trecut de la transplantare 10 zile.
Cand apar semnele de suferinta daca am gresit cu ceva?

Despre nou:

Am primit doua exemplare de cactusi de la crescatori amatori. Puteti sa ma ajutati cu identificarea lor?
A.

B.

Va multumesc anticipat pentru ajutor si va urez spor si bucurie in tot ce intreprindeti, Ilinca

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum...
Dan.R
member

« Reply #1 on: April 23, 2009, 08:06:20 AM »

Sarut mana, Ilinca, poate ca daca ghivecele erau din plastic erau mai bune, poti controla umiditatea, iar radacinile nu adera pe suprafata vasului. Oricum, sunt frumoase...

Prima planta este un Echinopsis hibrid, care ar cam trebui replantat, fara pui, pe care ii pui in vase separate.
A doua este Mammillaria elongata, deasemenea de schimbat vasul, eventual amestecul.

Numai bine, Dan.

"Stiu ca nu stiu nimic, si nici macar asta nu stiu"- Socrates.
http://dany79album.sunphoto.ro/
mih
Guest
« Reply #2 on: April 23, 2009, 08:17:19 AM »

Buna ziua !

Prima planta este Echinopsis oxygona ( cel mai probabil un hibrid de oxygona ) si arata destul de bine.
 A doua in schimb este cam etiolata, este Mammillaria, dar nu cred ca este elongata, avand areole lanoase si spini drepti visinii. Poate o poza mai explicita...

Atentie cu adaptarea la noile conditii, mai ales dupa transplantare, prima udare facandu-se dupa o saptamana si cu expunerea treptata la lumina din ce in ce mai intensa.

Numai bine !
Misu
Guest
« Reply #3 on: April 23, 2009, 01:16:31 PM »

Buna ziua !
Si eu sunt de parere ca cea de-a doua planta este o Mammillaria insa sigur nu este elongata...are mai degraba caracteristici  de prolifera v texana oarecum etiolata...
In rest felicitari si atentie la viitoarele transplantari de olandeze cu ranirea radacinilor, o chestiune foarte delicata...
Cu respect, mihai.
mescalero
Guest
« Reply #4 on: April 23, 2009, 02:38:05 PM »

Buna ziua!

Important e sa nu fi udat deloc dupa plantare. Doua saptamani de sol uscat ar fi necesare, dupa care udat moderat la fiecare 2 saptamani. Cand vine caldura, e altceva, poti uda mai des.
Echinopsis- nu trebuie despartiti puii, te si complici cautand loc pentru ei si strici si habitusul firesc al plantei. Puii nu compromit inflorirea- asta e o legenda nefondata.

Succes!
georgescu_alexandra
member

« Reply #5 on: April 23, 2009, 04:54:55 PM »

Buna seara,
poate ca daca ghivecele erau din plastic erau mai bune, poti controla umiditatea
,Eu cred ca afirmatia de mai sus este eronata,neavand legatura cu umiditatea,ci din contra:un ghiveci din ceramica,neemailat,absoarbe surplusul de umezeala reducand riscul putrezirii radacinilor aproape de zero fata de un ghiveci din plastic. Am folosit ghivece din ceramica ,si am ramas surprinsa ca, dupa o udare abundenta,la cateva ore acestea erau semiumede,fata de cele din plastic care erau flescaite,de aici am ajuns la concluzia ca pentru incepatori ghivecele din ceramica(lut)au un avantaj fata de cele din plastic.Va doresc numai bine..

I would like to do for you everything you have done for me!
Ilinca
member

« Reply #6 on: April 23, 2009, 10:14:44 PM »

Va salut pe toti: DAN.R, MIH., MISU, MESCALERO, GEORGESCU_ALEXANDRA si va multumesc pentru sugestii.

DAN R., te-am ascultat si am desprins puisorii de Echinopsis, asa ca MESCALERO acum ma tot gandesc la ce sa fac cu ei :cactus:  :cactus:  :cactus:  :cactus:  :cactus:  :cactus:  :cactus: .  :mask:
Pana la urma n-am facut un rau major plantei si pe deasupra m-am si "imbogatit" asa ca voi putea bucura si eu "prostuci" ca mine (citeste incepatori) cu cate un "exemplar" de Echinopsis. Deci tot raul spre bine.

Sunt de parerea voastra MIH., MISU mai ales ca am gasit pe forum o precizare facuta de DAG citata de ANDREI:
Citez din ce spune lupul (vorbesc serios): "Mammillaria prolifera var. texana, spini rosietici; cea cu spini galbeni este var. mexicana, cea cu spini albi este var. arachnoidea, iar cea cu spini albi si spin central galben este var. haitiensis".

Georgescu_Alexandra: Parerile despre ghivece sunt impartite si pe langa rigurozitate mai functioneaza si "chemarea" fiecaruia. Daca ar fi dupa mine, as opta pentru vasele de lemn dar momentan nu le pot procura/confectiona asa ca...

Va mai astept pe toti cu sfaturi si sugestii. Ma bucur mai ales cand sunt insotite de argumente, surse de documentare etc.

Numai bine pentru voi si "averea" voastra.

hunter
member

« Reply #7 on: April 23, 2009, 11:38:06 PM »

@ alexandra

Si de ce toti colectionari folosesc numai ghivece din plastic ?
 :lol:

Uita-te la geleria foto si vezi cat la suta din plantele de aici sunt in ghivece de lut.
Ilinca
member

« Reply #8 on: April 24, 2009, 01:11:04 AM »

Am desfacut mammillaria prolifera. Aspectul general al "ansamblului" prevestea rele dar nu ma asteptam sa fie chiar asa.

Putred, sfaramat... A fost foarte usor sa scot planta din ghiveci pentru ca a fost trantita de mai multe ori si era dizlocata. Numai ca pe deasupra nu mai fusese transplantata de mult si pamantul era extrem de saracacios si indesat.

S-a desfacut in fragmente. Am spalat incet totul cu grija si am obtinut asta:
Poate ca nu mi s-ar fi strans inima asa de tare daca nu as fi simtit platutele un pic cam moi deasupra radacinii, in zona coletului cred ca se spune.
E rau? Isi mai revin daca le plantez corect?

Ma simt ca la Animal Planet, cand cei de acolo salveaza un animal, il fac sa arate si sa se simta mai bine dupa care il eutanasiaza pentru ca are nu stiu ce boala nevindecabila. "Dar ultimele zile au fost frumoase!" :-(

Dan.R
member

« Reply #9 on: April 24, 2009, 01:54:13 AM »

Buna, ilinca, daca n-ai ce face cu butasii de Echinopsis, eu caut hibrizii cu flori de diferite culori. Deocamdata am numai cu flori magenta, iar puiutii sunt mici, poate facem un schimb in viitor...

Nu-ti fa griji, chiar daca sunt Echinopsis, cred ca am vreo 15 feluri si sunt f. incantat.

Numai bine, Dan.
P.S. Imi cer scuze pt. identificarea eronata la Mammillaria :grin:  :grin:

"Stiu ca nu stiu nimic, si nici macar asta nu stiu"- Socrates.
http://dany79album.sunphoto.ro/
Ilinca
member

« Reply #10 on: April 24, 2009, 05:12:49 AM »

Quote from: "Dan.R"
Buna, ilinca, daca n-ai ce face cu butasii de Echinopsis, eu caut hibrizii cu flori de diferite culori. Deocamdata am numai cu flori magenta, iar puiutii sunt mici, poate facem un schimb in viitor...

Nu-ti fa griji, chiar daca sunt Echinopsis, cred ca am vreo 15 feluri si sunt f. incantat.

Numai bine, Dan.
P.S. Imi cer scuze pt. identificarea eronata la Mammillaria :grin:  :grin:

Cu draga inima ti-as da numai ca este prea tarziu. Si-au gasit deja mamici.

Ilinca
member

« Reply #11 on: April 24, 2009, 05:19:21 AM »

Pentru DAN R.

In legatura cu eroarea de identificare nu este greu sa gresesti, se intampla si la case foarte mari. Dar de aceea exista dictonul pe care l-am ales ca semnatura: Ma indoiesc, deci cuget; cuget deci exist...Inainte de a da un raspuns este bine sa te intrebi in sinea ta: pe ce ma bazez???

demi
member

« Reply #12 on: April 24, 2009, 07:46:34 AM »

Buna
Nici o problema cu Mammillaria ca de obicei acest soi are corpul un picut mai moale si din cauza etiolari.Dar ca sa poti fi mai sigura taiel pe unul de verificare.  

Cu stima Mihai
mescalero
Guest
« Reply #13 on: April 24, 2009, 11:44:34 AM »

Nu e nevoie de taiat. Doar strangi usor coletul- daca e putred, va avea elasticitatea redusa, sau deloc. Daca e viu, se va simti ca un buretel "lent"- doar deshidratat. Deformare plastica vs deformare elastica.
Pages: [1]
  Print  

Jump to: