Home | Help | Search
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Miniconcurs despre  (Read 1198 times)
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« on: April 06, 2009, 01:46:02 PM »

Salute!

Iata fotgrafia:

Iata si intrebarile:

1. Despre ce plante poate fi vorba?

2. Ce fel de planta este?

3. Planta este altoita sau nu?

Succes!

Dag

I am hiding in myself a very nasty wolf...
maranta
member

« Reply #1 on: April 06, 2009, 01:56:44 PM »

Buna seara ,

Mammillaria luethyi , specie rara , in colectii se gaseste mai mult altoita dar cred ca cea din fotografie este pe radacina....daca gresesc "nu trageti in pianist"... :grin:

multumesc,

cu respect,
Stelian
"Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti pe gratis"
http://maranta.sunphoto.ro/
mih
Guest
« Reply #2 on: April 06, 2009, 02:35:56 PM »

Buna seara !

Este o Mammilaria luethy, este pe radacina proprie. Planta se gaseste daca nu ma insel in colectia lui Cristi Neciu si cred ca este cadou de la Dag ! ( din ce am dedus de pe forum... ).

Diagnostic diferential cu alte specii de cactus, referitor la aspectul florilor... ma mai gandesc ! ( Primul gand ma duce la un Thelocactus bicolor, insa acesta nu prea formeaza colonii, florile din imagine provenind evident de la o colonie dupa dispozitie, iar la thelo staminele sunt galben pal, cele din foto fiind galben intens )

Felicitari Cristi pentru acest exemplar unic cred in Romania, valoros prin aspect, prin faptul ca e pe radacina proprie si prin provenienta !

Superba fotografia !
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #3 on: April 06, 2009, 11:22:04 PM »

'Neata!

Mihai te-ai apropiat periculos de adevar, dar raspunsurile tale sunt insuficiente pentru a castiga miniconcursul Wink

Mai incearca o tura .... privind atent :-D

Dag

Nick.A
member

« Reply #4 on: April 07, 2009, 12:37:22 AM »

Salve!
Este clar,e o Mammillaria luethyi pe radacina proprie.Dar dupa cum sunt dispuse florile,liniar,as zice ca fie e o colonie frumos aliniata :lol: ,fie o forma cristata,desi, sincer n-am vazut o M.luethyi fma.cristata inflorita.Inclin spre a doua varianta,pentru ca din cate am vazut,florile la M.luethyi sunt dispuse sub forma unei coronite,zona apicala fiind vizibila,ori aici nu se zareste nici macar 1mm2 din aceasta zona.
Oricum,fiind vorba de o planta apartinand lui Dag,pot presupune absolut orice,inclusiv ca ar fi adusa de pe Marte si plantata pe sol selenar :-D.
Cu vrajitorii nu te pui :grin:
Numai bine!

Vive memor quam sis aevi brevis(Aminteste-ti necontenit ce scurta ti-e viata) (Horatiu)
http://nikko.sunphoto.ro/
mih
Guest
« Reply #5 on: April 08, 2009, 09:43:10 AM »

Buna ziua !

Ghivecele mici si negre din dreapta imaginii le recunosc, au cam 6 cm latime, deci ghiveciul cu planta in cauza are cam 12-14 cm latime. Colonia in cauza, inflorita,  are cam tot atata.

O floare are cam 3 cm diametru. Colonia neiflorita ar putea avea 9-10 cm diametrul maxim. Mai rar o Mam. luethyi de aceasta dimensiune altoita.
 Sa ne uitam si la sol : sub spartura de roca pare ca se afla un sol mineral ceea ce pledeaza pentru o planta pe radacini proprii.

Aspectul tipic al florilor si dispozitia lor sugerand o colonie, ne duce cu gandul la Mam. luethyi. Se poate vedea si pe eticheta terminatia numelui speciei "...yi ". Ce sa fie, ce sa fie ?

Mai urmeaza...
mih
Guest
« Reply #6 on: April 08, 2009, 10:01:20 AM »

Continuare...

Desi aspectul prezentat al florilor din foto nu se intalneste la alte specii de cactus sa ne gandim ce alte specii ar mai putea fi :

1. Din genul Thelocactus : am uitat sa spun ca la Thelo. bicolor petalele sunt mai dese la o floare si sunt mai ascutite.

2. Genul Echinocereus : cel mai mult seamana cu E. pentalophus si E. rigidissimus, insa la aceste specii stigmatul pistilului este mai dezvoltat, mai lung , proemina la suprafata staminelor si este verde la cel dintai si maroniu -verzui la a doua specie ( cu varietatile sale ). La baza petalelor se gaseste un alt halou de culoare mai inchisa, pe langa cel de culoare alba, prezent la florile din poza. Petalele sunt mai numeroase pe o floare, iar diametrul florilor este mai mare 5-6 cm diametru. Ar putea fi dispuse insiruit mimand o colonie, fata de Thelo.

3. Genul Mammmillaria : cel mai mult de apropie de M. saboe ssp. roczeckii, insa aceasta rareori face atat de multe flori deodata, petalele fiind mai dese, mai ascutite, mai alungite, haloul de culoare alba de la baza fiind de dimensiuni mai reduse in raport cu suprafata florii. Diametrul unei flori este comparabil. Stigmatul insa este mai alungit si subtire, nuanta usor spre verzui la M. saboe. In poza stigmatul nu depaseste staminele in lungime.

Nu cred ca este o planta cristata, avand in vedere dispozitia florilor deaoarece se stie ca acestea infloresc mai slab.

In final iata planta anul trecut tot din vedere apicala:

... si acum doi ani la Teghes :

Aceeasi planta, acelasi ghiveci de aceeasi culoare si dimensiune, probabil acelasi substrat mineral 100 %, in dulcele stil clasic al lui Dag !

Numai bine !
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #7 on: April 08, 2009, 12:51:17 PM »

Salute!
Salut Mihai,

Iata inca o datra intrebarile mele:

1. Despre ce plante poate fi vorba? = Mammillaria luethyi de la Cristi din collectie! --> acesta este un rasouns corect.

2. Ce fel de planta este? = Mammillaria luethyi ... oare sa fi pus de doua aceesi intrebare? Sunt senil, dar niuci asa! ---> raspuns gresit!

3. Planta este altoita sau nu? = Planta NU este altoita --> raspuns corect.

Erai in aceasta faza, inca de la primul raspuns.

Trei precizari:

1. NU exista nici Thelocactus si nici Echinocereus cu flori similare --> daca ti seama de dimsnsiunile florii raportate culori.

2. Rocile care se vad in  ghiveci sunt pana la fundul lui. Mama Lulu este plantata intre trei bolovani... spatiul contine cateva vagi sparturi, fiind in rest umplut cu radacinile tuberoase.

3. Planta la mine a facut maximum 12 flori din doua infloriri consecutive la interval de cateva zile. La Cristi a facut 15!!! 8O;)

Asadar, mai ai de gasit un raspuns... pe care ti l-am si dat la indemana in aceste randuri :-D

Numai bine!

Dag

maranta
member

« Reply #8 on: April 08, 2009, 02:37:19 PM »

Buna seara ,

deci...:

1. Mammillaria luethyi......am zis  :grin:
3. Este pe radacina.....am zis  :grin:

eeeee...acum este acum ce facem la punctul 2 ?

Eu cred ca este un exemplar mai "batran" care are tulpina si radacina ramificata (dihotomie)in jurul bazei avand mai multe capete de crestere de unde si multitudinea de flori...va rog nu tragetiiiiii  :-D  :-D  :-D

cu respect,
Stelian
mih
Guest
Ras
« Reply #9 on: April 08, 2009, 03:51:47 PM »

Buna seara !

Este un exemplar cu mai multe capete de crestere din aceeasi tulpina, care au inflorit simultan.

Este o planta ce se simte foarte bine printre sparturile de roci si iubeste lumina intensa.

Numai bine !
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #10 on: April 08, 2009, 11:40:40 PM »

DECI! Este.....??

Hai, mai fratilor! manastire-ntr-un picior, ghici ciuperca ce-i?!!!  :-D  :-D  :-D

mih
Guest
« Reply #11 on: April 09, 2009, 12:33:10 AM »

Buna dimineata !

Un cactus globular de talie mica !

Nu asta este ?
Nick.A
member

« Reply #12 on: April 09, 2009, 01:07:27 AM »

Salve!
Este cea mai spectaculoasa planta a genului Mammillaria,iubitoare de calcar(este originara din Mexic, Nordul Coahuila si traieste in Desertul Chihuahua pe stanci de calcar)
Numai bine!

Vive memor quam sis aevi brevis(Aminteste-ti necontenit ce scurta ti-e viata) (Horatiu)
http://nikko.sunphoto.ro/
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #13 on: April 09, 2009, 03:02:27 AM »

Salute!
Salut Mihai,

Ai ochi ager, ghicesti usor ceea ce observatia vizuala iti poate relva, sapi, afli, inveti, dar... nu esti tare la ghicitori!

Ce FEL de planta este? = Este o/un mancator/oare de piatra! (si numai de piatra)

Uneori oul lui Columb e chiar cubic.. Wink

Nota 4, elev! Sa vii si la vara!

:-D  :-D  :-D  :-D

Dag

maranta
member

« Reply #14 on: April 09, 2009, 06:07:59 AM »

Salut ,

asa este cand i se "pune pata" unui profesor pe un elev anume pica saracul teza  Sad iar restul elevilor participanti trec clasa neobservati... :-D  :-D  :-D ...deci ne vedem in toamna...pe 15 septembrie :-P

cu respect,
Stelian
Pages: [1] 2
  Print  

Jump to: