Home | Help | Search
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Galapagos,un colt de rai in Oceanul Pacific  (Read 588 times)
BB
member

« on: January 23, 2009, 03:57:27 PM »

Buna seara,

Am ajuns la o varsta, cand credeam ca am vazut lumea...m-au plimbat pasii in multe locuri ale planetei noastre...apa, uscat, desert, padure, padure tropicala, insule din Oceanul Indian, Caraibe....locuri placute.

Au fost insa deajuns cateva zile sa_mi schimb complet viziunea asupra lumii...INSULELE GALAPAGOS!

Vechi de peste 2,3 milioane de ani, cu ultimele eruptii vulcanice consemnate acum doi ani...insule care au inceput sa fie pop**ate din anii 1930, iar dupa WWR II, au inceput sa intre in atentia guvernului ecuadorian pentru preotejarea florei si faunei unice..

Sunt insulele unde Ch. Darwin si-a definitivat celebra teorie evolutionista (exista pe insule un institut care ii poarta numele), sunt insule unde nici localnicii (in numar de 25000) nu au voie sa umble de capul lor, decat in grup sau insotiti de ghid. Sunt insule unde vizitarea se face strict urmand marcajele late de cca 1.2 m, pe care daca le depasesti cu un pas, esti atentionat de ghiv sa reintri in traseu, sunt insule unde omul este un vizitator care paseste uimit in fata naturii.

Sunt insule unde natura isi desfasoare ciclul fara a fi afectat catusi de putin de activitatea omului. Este un amestec de culoare, de viata, de sunete ce nu pot fi exprimate in cuvinte.

Voi incepe de maine sa prezint cateva imagini care sper sa va incante..cuvintele sunt de prisos...nu poti exprima in cuvinte ceea ce simti cand pasesti peste pepite vulcanice, cand te uiti la iguana de uscat cum mananca o opuntie, ce simti cand sub tine inoata pinguinii...nu poti exprima ceea ce simti cand vezi cum lava cactus pur si simplu creste in lava vulcanica...sau cand vezi leii de mare cum stau la soare...

Cat de mici suntem noi, oamenii, in fata maretiei naturii!! Nu pot sa spun decat..GRACIAS GALAPAGOS!

BB

..si ca un mic preambul...va las sa o admirati..im timp ce doarme...

We'll see how to cross the bridge when we'll be there
Misu
Guest
« Reply #1 on: January 24, 2009, 01:25:51 AM »

Buna ziua domnule Popa!
Exceptionala fotogrfia...Jurassic Park e o joaca! Astept cu nearbdare celelalte fotografii..., iar daca nu pot ajunge acolo, va multumesc frumos pentru cuvinte, idei, imagini...
Cu deosebit respect, Mihai.
BB
member

« Reply #2 on: January 25, 2009, 08:51:10 AM »

Buna ziua...

Asa cum promisesem, am sa incerc sa fac o scurta prezentare a ceea ce inseamna Galapagos. Nu am sa va plictisesc cu multe amanunte, am incarcat in galerie ceva poze..(din 900 facute acolo :grin: ), comentariile sunt de prisos.

Am sa incep cu ceea ce m-a atras in mod deosebit..si ar atrage pe oricine din cei de aici:cactusii.

Pe insule sunt practic 3 specii de cactusi:Opuntia, Jasminocereus Thouarsii si Brachicereus Nesioticus. Am mai vazut si suculente, cea pe care am recunoscut-o a fost Euphorbia lacteea. Ce este spectaculos la aceste plante, este faptul ca ele cresc in piatra. Mai exact..IN LAVA VULCANICA. Sunt mancatori de piatra...este ceva fantastic sa vezi cum pe Insula Bartholome, care este cea mai tanara din arhilelag, avand in jur de 200000-300000 de ani..primele plante care cresc acolo sunt o varietate de suculenta (din pacate nu am reusit sa ii retin numele) si acest Lava Cactus, sau Black Lava Cactus care este Brachicereus nesioticus. Lastarii mai deschisi la culoare sunt cresterile noi..cele mai inchise cunt ramurile vechi. Clima este infioratoare acolo. La insolatia de 10 ore, se aduga si efectul de cuptor creat de roca vulcanica neagra care se incinge si radiaza caldura. In paranteze fie spus....mie imi placea cadura...insa cand ajungi in cuptor..iti trece...

Pe celelalte insule, sunt mai des intalnite celelalte doua specii, respectiv Opuntia si Jasminocereus-ul, despre care un foarte bun prieten de-al meu spunea ca este ca si politica romaneasca....si vazand acest cactus ii dau dreptate... :-D

Voi reveni maine cu alte imagini in prezentare..

BB

pana atunci...enjoy....

Cristi
Guest
« Reply #3 on: January 25, 2009, 11:13:28 AM »

Multumim mult de tot, BB! E absolut superb!
Mai vreau!!!!
Dan.R
member

« Reply #4 on: January 25, 2009, 12:09:59 PM »

Buna seara, BB! Din cate stiu, Brachicereusii sunt foarte rari in colectii, nu ati adus  ceva seminte, pt. ca plantele adulte nu stiu daca se pot aclimatiza la noi.
Multa sanatate, Dan.

"Stiu ca nu stiu nimic, si nici macar asta nu stiu"- Socrates.
http://dany79album.sunphoto.ro/
kitz
member

« Reply #5 on: January 25, 2009, 12:22:26 PM »

Buna seara
    Deosebit, excelent si multe alte cuvinte ar umple foaia...!
Multumesc si eu de articol !
Cristi

LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #6 on: January 25, 2009, 12:36:43 PM »

Salute!

Rabdare prieteni!

BB a adus cu el 900 de fotosi 30de filme!!!

Asa ca serialul acesta de infarct va continua...

Desigur ca ma vad cu BB maine, ca sa am o avanpremiera  :grin:  :-D  :-D

Numai bine!

Dag

I am hiding in myself a very nasty wolf...
Misu
Guest
« Reply #7 on: January 25, 2009, 01:38:11 PM »

Buna seara!
Va multumesc frumos si eu pentru imaginile exceptionale!
Cu deosebit respect, Mihai.
BB
member

« Reply #8 on: January 25, 2009, 02:01:06 PM »

.... :grin:  cateva "moace" care mi-au placut....

Sper sa va placa.....unele, ar fi bine sa nu le vada copii mici..fata mea s-a speriat la cateva din ele...

BB

CICI
member

« Reply #9 on: January 25, 2009, 05:08:12 PM »

Buna seara
Cu aceste imagini,o incantare pentru ochi,inpartiti cu noi clipele frumoase pe care le-ati trait in locuri pe care poate putini dintre noi v-om ajunge sa le vedem ,la picior.Este o bucurie ca in fiecare an ne oferiti ceva nou.
CICI

eduart
member

« Reply #10 on: January 25, 2009, 09:12:36 PM »

Salut tuturor,

Salut BB,

Este absolut fabulos... extraordinar... n-am cuvinte... multumesc...

Toate cele bune,

Eduart

I'm not young enough to know everything.
(J.M. Barrie)

http://eduart.page.tl/
Lucian
member

« Reply #11 on: January 26, 2009, 01:24:08 AM »

Salut !

Fabulos! Sa vezi atata viata in toata splendoarea ei imposibil de expriemat in cuvinte. Multumesc BB!

Lucian.

Qui ne sait pas, n'y va pas!
http://mexicactus.blogspot.com/
mih
Guest
« Reply #12 on: January 26, 2009, 01:38:31 AM »

Buna ziua !

Nu-mi inchipuiam ca ( chiar )asa arata in realitate Galapagos.
 Multumim pentru suflul de viata adus de departe !
 Toata stima !
BB
member

« Reply #13 on: January 26, 2009, 05:52:04 AM »

..revenind la oile noastre.... :grin: ...Galapagos-ul este un material de studiu excelent pentru geologi. Dovada stau nenumaratele cratere vulcanice unde istoria framantata a insulelor este vizibila...si dupa atatea milioane de ani. Mai jos sunt doua conuri vulcanice vechi, stinse...care au fost invinse de vegetatie

Pe insula unde am stat, Santa Cruz, exista enorme diferente de vegetatie. Insula are un diametru de 42 KM, si o diferenta de nivel de 800 de metri. De-a lungul acestora, se intalnesc aproape 7 tipuri de vegetatie, de la cea uscata, in stare de hibernare de la mal, unde soarele este necrutator, pana la cea umeda, in zona inalta, unde datorita umiditatii retinute din ocean, este aproape mereu ceata si ploua.

Terenul este iar un mare semn de intrebare pentru mine....este format din roca vulcanica..unde cresc plante....

In principal, se intalnesc Jasminocereus-ul si Opuntiile.....

Asa cum am mai spus..se mai intalneste si Euphorbia lacteea, care este uneori pe post de gard viu. Tot ca o ciudatenie, este si faptul ca localnicii inca mai extrag sare prin evaporarea apei oceanului, din micile lagune existente pe insula...

Pe langa cactusi, impreuna cu ei, s-au dezvoltat si adaptat si iguanele...care sunt unul din simbolurile insulelor.....dar despre asta, maine...

Pana atunci.....un rasarit de soare...

BB

spiny_octopus
member

« Reply #14 on: January 26, 2009, 04:29:36 PM »

Cuvintele sunt de prisos... :aplauze:
Multumesc, BB, si... mai vreau!...
.....dar despre asta, maine...

Mai e mult pana maine?  :-(

BR, Octi
Pages: [1] 2