Home
|
Help
|
Search
cactusi.com
>
DISCUTII GENERALE DESPRE PLANTE
>
Soluri, ghivece, transplantari
(Moderators:
Mihai.D
,
maranta
,
punkeru
,
Ciprian.Suta
,
snakefishmike
) >
cum se inradacineaza?
Pages: [
1
]
« previous
next »
Print
Author
Topic: cum se inradacineaza? (Read 691 times)
georgescu_alexandra
member
cum se inradacineaza?
«
on:
December 30, 2008, 08:42:02 PM »
Buna seara,
Va rog sa-mi scuzati indrazneala,de a apela la cunostiintele dumneavoastra,asa de timpuriu tinand cont ca sunt aici doar de 2 zile,dar intampin o problema pe care nu o pot rezolva singura.
Am o planta,altoita care este pusa la hibernat(sper sa-mi intelegeti exprimarea,)si careia i-a cedat portaltoiul.(portaltoiul a capatat o culoare maronie si s-a inmuiat,la inceput in partea dinspre mijloc spre cea superioara,apoi cuprinzand si partea de jos,dar ,in acelasi timp este foarte bine prins de altoi).Va rog sa-mi spuneti daca se poate inradacina,in aceasta perioada a anului,si daca da,cum ar trebui sa procedez;vreau sa va spun ca daca nu intervin in vreun fel asupra acestei plante ,sigur am sa o pierd pana in primavara si nu doresc asta.
Inca odata imi cer scuze pentru aceasta intrebare puerila poate pentru unii dintre dvs, insa, pentru mine foarte importanta .Va multumesc anticipat.
I would like to do for you everything you have done for me!
covi.membru.retras
member
cum se inradacineaza?
«
Reply #1 on:
December 30, 2008, 11:04:39 PM »
Buna
E foarte greu de spus fara a sti ce planta ai. O fotografie ar fi de ajutor, astfel cei mai cu experienta te-ar putea ajuta.
Fac mentiunea ca experienta mea in privinta cactusilor e aproape pur teoretica si scriu cate ceva pana cand cineva cu experienta practica va putea raspunde (tine cont ca e trecerea dintre ani si raspunul ar putea veni mai greu)
Din cate inteleg in cazul tau portaltoiul e fost atacat de o ciuperca si s-a dus.
Trebuie vazut daca este afectat tot portaltoiul si daca nu cumva este afectat si altoiul.
Adica tai pana vezi ca in sectiune e curat.
In privinta cum observi taietura gasesti indicatii foarte bune puse de Monica aici:
http://www.cactusi.com/cactus.php?name=Forums&file=viewtopic&p=21306&highlight=#21306
Poate ca era bine daca ai fi actionat mai din timp sa fi taiat din portaltoi astfel incat partea ramasa de portaltoi cu altoi sa nu mai fie atacata si sa inradacinezi cu totul.
In unele cazuri altoiul se realtoieste pe alt portaltoi. Ceea ce poate fi dificil pentru incepatori si in plus inteleg ca e in repaus.
Altoirea se practica de regula pentru plante mai greu de tinut pe radacini proprii sau in unele cazuri ca metoda de inmultire urmand ca ulterior altoiul sa fie trecut pe radacini proprii.
O metoda interesanta numita de Dag "transfer de radacina" e postata sub un subiect cu nume "Fertilizanti si tratamente varii - avantaje si nu numai..." si nu stiu de ce a ramas acolo caci are valoare de articol (ultima critica directa adusa moderatorului sef pe anul asta, caci fara critici nu se poate face bilantul si incheia anul si mai ales ca autorul e chiar moderatorul si nu trebuia sa se jeneze sa-l puna la articole :-D ). In loc de "transfer de radacina" poate ca mai sugestiv ar fi "transfer pe radacini proprii a altoiului". Adresa este aici:
http://www.cactusi.com/topic81.htm
(asta asa ca studiu teoretic caci nu se aplica in cazul tau, dar e pentru cazul in care ai o planta altoita sanatoasa si vrei sa o treci pe radacini proprii).
Pentru cactusi clorofil-deficitar vezi experientele lui Hagrid si Alina,
http://www.cactusi.com/topic2026.htm
Mai gasesti informatii:
http://www.cactusi.com/topic914-80.htm
(ultima taietura inca nu este curata, cercul acela din mijloc nu ar trebui sa fie maro, vezi ce scrie si Monica pe pagina urmatoare).
http://www.cactusi.com/topic1941.htm
(nu stiu in ce masura radistimul ajuta la cactusi)
O solutie de moment, in caz ca din portaltoi nu se poate salva nimic, sau mult prea putin, iar altoiul nu e afectat, poate fi sa separi altoiul, sa cureti bine si sa-l lasi la cicatrizat apoi vezi ce se poate face.
Oricum va iesi, e o experienta din care inveti. Poate ca cel mai important este sa iti explici de ce s-a intamplat acest atac, era inceput dinainte de a intra in repaus sau s-a produs datorita conditiilor improprii de iernare?
Nu-ti fa probleme in a pune intrebari. Pune cat mai multe. Cu cat mai multe cu atat mai bine.
Doar ca acum e aprope termintat anul, dar sa speram ca cineva cu mai multa practica va raspunde.
Numai bine, Ovidiu.
LazyTomCat
member
homo homini lupus est
cum se inradacineaza?
«
Reply #2 on:
December 31, 2008, 07:38:30 AM »
Buna Alexandra,
Buna Ovidiu,
Regret ca raspund tarziu. Am intrat pe fuga si nu am avut 'ochi' sa vad acest topic :oops:
Ok. Alexandra, intrebarea ta este foarte simpla, dar... nu am date de raspuns.
Ceea ce ar trebui sa stim este:
- ce portaltoi este (poate Hylocereus, poate Myrtilocactus..) --> fiindca in functie de portaltoi putem sa iti spunem ce si cum ai de taiat;
- ce planta ai altoita pe acel portaltoi --> fiindca in functie de altoi, iti putem spune ce sanse ai ca sa o vezi inradacinand, daca se poate inradacina sau daca trebuiue realtoita si - daca da - pe ce anume;
Aceste elemente se pot rezolva usor printr-o simpla fotografie.
Ar mai trebui sa stim ce 'logistica' ai --> adica ai cum sa ti planta sub ventilatie continua?
Ar trebuis a stim daca sti sa altoiesti si sa realtoiesti.
Teoretic, la prima vedere, din ce scrii ma tem ca ai un clorofilodeficitar altoit pe un Hylocereus --> acesta ar fi cazul cel mai rau, fiindca planta trebuie taiata atat de mult, incat sunt putine sanse sa supravietuiasca si fiindca trebuie realtoita.
Evident ca poate fi vorba de ceva mai banal.
IN ORICE CAZ si cu ORICE RISC, trebuie intepartata partea putrezita, asa cum este descris in articolul indicat de Ovidiu.
Sunt doua sanse: planta supravietuieste sau planta moare. Daca insa nu procedezi in urgenta astfel, PLANTA VA MURI ORICUM.
Daca pui o fotografie,m te vom [putea indruma mai mult si cu sperante pentru planta.
In alta ordine de idei, nu iti cere scuze pentru ca ai intervnit pe forum --> rostul lui este ca sa comunicam, indiferente de numarul de ani de experienta, de numarul de plante sau de alte bariere... ba mai mult, este un loc in care incepatorii isi pot gasi raspunsurile si, de aceea, este bine sa intrebe.
Ovidiule, prietene, nu am pus acel topic la articole, fiindca era bun atunci, la posibilitatile noastre de extracomunitari --> azi este desit.
In curand va exista un articol cu metode de inradacinare si de fortare a inradacinarii, in care vor fi luate in calcul posibilitatile si cunostiintele la zi.
Nu sunt atoatestiutor... mi se mai intampla (chiar des) sa vad ca sunt unii care au avut alte posibilitati, facand ceea ce mie nu mi-a trecut prin cap si de aceea - in consecinta - invat de la ei. De fapt, cu sau fara plante, am invatat si invat mereu despre ele. Desigur ca invat usor, fiindca deja am facut multe greseli... dar cred ca - pentru a cita o replica celebra, dintr-o piesa la fel de celebra, a unui autor deja uitat azi -
valoarea nu asteapta numarul anilor...
--> si daca ne uitam la tineri ca Lucian, Gilly sau Cristi, se vede ca bietul Corneille a avut - din fericire - dreptate.
In rest numai de bine si la multi ani!
Dag
I am hiding in myself a very nasty wolf...
Pages: [
1
]
Print
« previous
next »
Jump to:
Please select a destination:
-----------------------------
ADMINISTRARE
-----------------------------
=> Regulamentul site-ului