Home | Help | Search
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Plantatii in Dobrogea  (Read 1821 times)
Misu
Guest
« on: December 02, 2008, 04:32:35 PM »

Buna seara!
Sunt multe zone: Padurea Comorova, Statiuni, Valea Limanu , Padurea Hagieni s. a. unde au fost realizate plantatii din : salcam, ienupar, stejar, mesteacan, pin, thuja s.a.
Majoritatea acestor plante, inclusiv ienuparul,  se reproduc pe cale naturala; din observatiile mele, pinii, desi sunt plante care ating peste 50 de ani nu se reproduc; am urmarit aceasta situatie de mai mult timp si nu inteleg ce se intampla, pentru ca multe exemplare se usuca, cad prada incendiilor,  sau topoarelor, iar in locul lor ramane pustiu, sau mai creste o tufa de maces , paducel sau porumbe...
Imi puteti explica, va rog, care este cauza acestei situatii si ce se poate face?
Exista o singura exceptie, pe valea Limanu, acum 3 ani in urma unei surpari,  a cazut si un puiet de pin, l-am plantat in curtea scolii, dar , repet, este singurul caz intalnit de mine pana acum....
Va multumesc mult!
Cu bine,
Misu
Guest
« Reply #1 on: December 03, 2008, 12:04:01 PM »

Buna seara!
M-am consultat cu dl Nelu Iancu de la Eforie Nord, horticultor de meserie, domnia sa este de parere ca plantele sunt aduse din pepiniere de la o alta altitudine si nu au conditiile prielnice pentru a produce seminte viabile. Mai mult ca sigur ca are dreptate pentru ca nici mesteacanul, nici bradul argintiu, sau molidul nu se reproduc in aceasta zona. Parerea mea, daca cei care au realizat aceste plantatii s-ar fi gandit la viitorul si reproducerea acestor plante,  ar fi fost mai bine sa planteze specii din Dobrogea, sau care s-au obisnuit cu acest climat: ienuparul, stejarul, salcamul, teiul si atunci nu ar mai fi fost pericolul de a ramane zone intregi aride, pline de maracini , supuse eroziunii,  dupa uscarea pinilor in discutie. Pe de alta parte , daca s-ar fi vrut pin cu orice pret,  trebuia adus din Turcia, sau Grecia, chiar din nordul Italiei,sau Croatie,  pe coasta Marii Adriatice si rezultatul , cred, ar fi fost altul, asa... Sad
Ii multumesc inca o data domnului Iancu pentru informatii.
Cu respect,
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #2 on: December 03, 2008, 12:50:51 PM »

Salute!
Salut Misule,

Quote from: "misu"
M-am consultat cu dl Nelu Iancu de la Eforie Nord, horticultor de meserie, domnia sa este de parere ca plantele sunt aduse din pepiniere de la o alta altitudine si nu au conditiile prielnice pentru a produce seminte viabile. Mai mult ca sigur ca are dreptate pentru ca nici mesteacanul, nici bradul argintiu, sau molidul nu se reproduc in aceasta zona.

Probabil ca lipsesc polenizatorii naturali care s-ar putea sa fie specializati morfologic pentru aceasta operatie.

Numai bine

Dag

I am hiding in myself a very nasty wolf...
Misu
Guest
« Reply #3 on: December 03, 2008, 12:58:36 PM »

Salut Dag!
In acest caz nu s-ar putea face polenizarea artificial? Ar avea efect? Ma gandesc ca, daca in zonele unde coroanele pinilor se intrepatrund,  nu se realizeaza o polenizare cu ajutorul vantului, atunci si o polenizare artificiala ar fi...in vant...
Multumesc mult pentru raspuns!
Cu respect,
Misu
Guest
« Reply #4 on: December 06, 2008, 06:07:05 AM »

Buna ziua!
Am vorbit azi cu un coleg de la muzeu care mi-a relatat o discutie cu un prof dr de la Univ. Bucuresti, Facultatea de biologie, care a afirmat ca specia de pin plantata pe valea Limanu a fost adusa din Austria...; aceasta explica totul...
Cu respect,
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #5 on: December 06, 2008, 06:50:34 AM »

Slute!
Salut Misule,

Quote from: "misu"
... specia de pin plantata pe valea Limanu a fost adusa din Austria...; aceasta explica totul...

Este posibil ca umiditatea medie in perioada de inflorire sa nu fie cea necesara, fiindca umiditatea este un factor covarsitor in realizarea fecundarii la plante --> iar clima continentala uscata a Dobrogiei difera radical de aceea a a Austriei.

Exemplu: daca ai in sera un Turbinicarpus valdezianus care a inflorit si nu il polenizezi imediat dupa inflorire, risti o polenizare cu rezultate de la slabe la foarte slabe sau chiar una sterila.... fiindca stigmatul se usuca si polenul nu poate 'germina'.

Desigur ca Angiospermele au o inflorire si o structura de fructificare total diferita de cea a Gymnospermelor, dar este posibil ca relatia aceasta intre polen si receptivitatea organului femel, sa se pastreze.

Numai bine

Dag

I am hiding in myself a very nasty wolf...
BB
member

« Reply #6 on: December 07, 2008, 06:44:16 AM »

Salutare,

Un fenomen interesant care se repeta si anul acesta, cel putin in Constanta, respectiv Dobrogea. Exista multe specii de foiase care inca VEGETEAZA....Salcamul, smochinul...sunt plini de frunze verzi...

Mai exista in tara asa ceva...bineinteles datorita decalarii anotimpurilor si a prelungirii toamnei....?

Poate ar trebui schimbat si intervalul de repaus al cactusilor in sensul scurtarii perioadei de repaus? La mine Echinofossulocactusii sunt deja plini de boboci, Brasilicactusii infloresc iar Turbinicapusul valdezianus si Solisia...care in mod normal infloresc in primavara...parca au luat-o razna..

BB

We'll see how to cross the bridge when we'll be there
Misu
Guest
« Reply #7 on: December 25, 2008, 09:38:55 AM »

Buna seara!
Va spuneam supra ca, o singura data, am gasit un pui de pin in plantatiile de le Limanu; pana la urma am insistat in acerlasi loc si, iata ce am descoperit:

Imi cer scuze pentru imagini, sunt luate cu zoom, de la o distanta apreciabila. Zona este quasi inaccesibila si nu m-am putut apropia pentru ca plouase si lutul este foarte alunecos.
In ultima fotografie este o imagine a unui pui de pin afectat de eroziune, asemenea celui pe care l-am gasit acum 3 ani.
Nu am reusit sa numar exemplarele, insa , de la o prima observatie, par toate de aceeasi varsta  si, repet,  sunt intr-o zona inacesibila.
Dupa cu se observa,  plantele sunt efectiv mancate de capre...chiar nu stiu ce au gasit la bietii pini si este posibil ca lipsa altor pui de pin in restul plantatiei sa se datoreze pastoritului fara noima, fara reguli,  ce se practica in zona.
Voi reveni cu imagini, insa, desi se spune ca pinii nu lastaresc daca sunt taiati, am descoperit mai multe exemplare ce au incercat sa dea crengute de sub taietura, bineinteles , si acestea,  mancate de capre; nu stiu de ce , dar imi doresc o Chupacabra in zona...
Cu respect,
Misu
Guest
« Reply #8 on: December 26, 2008, 08:50:09 AM »

Buna ziua!
Din cauza problemelor de conexiune nu am putut posta toate fotografiile; iata un Juniperus comunis , planta solitara, care nu a putut rasari aici decat din seminte:
din pacate foto e facuta la apus..sper ca voi putea reveni cu alte fotografii.
Zona in care sunt puietii de pin, repet, inaccesibila:

si o alta fotografie in care se vad clar puietii de pin mancati de capre...:

Promit ca voi reveni cu un recensamant al plantelor respective.
Ce parere aveti...oare doar in aceasta zona s-au putut reproduce si de ce?!
Cu deosebit respect,
Pages: [1]
  Print  

Jump to: