Home | Help | Search
Pages: [1] 2 3
  Print  
Author Topic: Lithops - Pietrele vii  (Read 9877 times)
rodica
member

« on: March 02, 2005, 09:39:53 AM »

Mic istoric si ingrijire:
Fac parte din fam. Mesembryanthemaceae (Aizoaceae). Primul care i-a descoperit a fost John Burchell in 1811 intr-o expeditie prin Sudul Africii. Au fost denumiti dupa aspect Lithos (=piatra) si Opsis (=asemenea).
Durata vietii peste 40-50 de ani. Se pot creste in acelasi ghiveci si 10-20 de ani, datorita dimensiunilor reduse. Radacinile sunt destul de mari (dublul plantei) asa incat se va alege un ghiveci mai mult inalt decat lat.
Pentru a avea o planta sanatoasa trebuie tinut seama de: lumina puternica (cel putin in primele ore ale zilei), o buna drenare si o udare ponderata.
Daca planta nu primeste soare suficient, se va alungi si va avea o crestere proasta, etiolata, nemaivorbind de pierderea culorii (devenind verde) si chiar pierderea plantei.
Atentie cand mutati o planta de la umbra (lumina putina) in plin soare - riscati sa o prajiti, ceea ce poate fi fatal.
Este esential a se pastra stadiile de crestere. Prea multa apa poate duce la putrezirea radacinilor, prea putina apa suce la stagnarea cresterii plantei. In general se uda de preferinta dimineata, pt. a avea timp sa se evapore apa in exces. Udarile vor incepe la sfarsitul primaverii si se vor opri la sfarsitul verii, cand planta se opreste din crestere pentru a inflori. Daca o planta vegeteaza vara, opriti udarile.
Primul semn de oprire a cresterii plantei este cand fisura dintre frunze incepe sa se separe pentru a pregati inflorirea.
Opriti udarile pana se usuca vechea frunza pentru a permite noii perechi sa se dezvolte, altfel vechea frunza va continua sa creasca, iar noua planta nu se va dezvolta corespunzator.
L. pot rezista la temperaturi foarte ridicate, atat timp cat li se asigura aer proaspat.
In conditii optime o planta ar trebui sa inflorasca de la varsta de 3-4 ani.

Va doresc succes si sa aveti plante frumoase, sanatoase si sa va bucurati de flori!

rodica

Rodica
Razvan_D
member

« Reply #1 on: March 02, 2005, 10:58:28 AM »

Felicitarile mele ....  :floare:  :floare:  :floare:

Daca citeam asta undeva acum 6 ani poate nu prajeam un frumos exemplar de Lithops optica pe care abia il achizitionasem...  :-(
rodica
member

« Reply #2 on: March 02, 2005, 12:26:08 PM »

Multumesc, Razvan.

Optica? Rubra? Oh, ce pacat... Sad(
Unul dintre favoritii mei!

rodica

Rodica
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #3 on: March 02, 2005, 04:43:22 PM »

Quote from: "rodica"
Optica? Rubra? Oh, ce pacat... Sad(
Unul dintre favoritii mei!

Daca mai ai macar unul, jur ca vin sa le vad si pe toate celelalte! Am promis dar ma voi tiune de cuvant!

Multumesc pentru excelentele informatii - le aqdun - fiindca de la anul seman pietre vii.

Lupul

I am hiding in myself a very nasty wolf...
rodica
member

« Reply #4 on: March 02, 2005, 04:57:48 PM »

Quote from: "lupul"

Daca mai ai macar unul, jur ca vin sa le vad si pe toate celelalte! Am promis dar ma voi tiune de cuvant!

N-ai fost pe faza, de data asta... Si eu vreau unul. Tocmai ce spuneam ca-i mare pacat ca s-a dus cel pe care l-a avut Razvan acum cativa ani.

rodica

Rodica
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #5 on: March 02, 2005, 05:18:57 PM »

Quote from: "rodica"
N-ai fost pe faza, de data asta... Si eu vreau unul. Tocmai ce spuneam ca-i mare pacat ca s-a dus cel pe care l-a avut Razvan acum cativa ani.

Ahhh! inteleg... Bineee!  :|  sa nu spui nimic nimanui, dar daca vii la sera...

Lupul

catalin
member

« Reply #6 on: March 02, 2005, 06:36:59 PM »

Ma bucur nespus ca exista printre noi si un expert in lithopsi.Nu de alta dar  mi-au murit toti acum 2 ani.Erau floriferi. In primavara asta voi aduce altii in colectie .. am de la cine cere un sfat.
rodica
member

« Reply #7 on: March 02, 2005, 07:21:04 PM »

Quote from: "catalin"
Ma bucur nespus ca exista printre noi si un expert in lithopsi.

Multumesc pentru aprecieri, Catalin, dar ce spui tu acolo... e cu mult peste adevar. Nu am scris nimic din experienta. Aizoaceaele sunt favoritele mele si intentionez sa colectionez cat mai multe plante din familie, in special Lithopsi.

rodica

Rodica
Lucian
member

« Reply #8 on: April 11, 2005, 07:07:24 AM »

shi eu am pierdut anul acesta 3 givece de lithopsi pe care il cumparasem de la florarie.si asta pentru ca i-am udat iarna.
stie cineva care este amestecul ideal pentru acest gen? imi sunt shi mie f dragi mai ales infloriti!

Qui ne sait pas, n'y va pas!
http://mexicactus.blogspot.com/
Andrei
member

« Reply #9 on: April 11, 2005, 07:34:36 PM »

Am gasit un link foarte interesant pe care il consider tot la fel de util:

http://users.skynet.be/fhoes/rsasucculents/

Daca apare deja la link-uri, scuzele mele...

Enjoy! (I sure did...)

Andrei Badoiu
Dalia
member

« Reply #10 on: April 12, 2005, 05:02:35 AM »

Site-ul este intr-adevar interesant. Contine si imagini foarte frumoase. Ceea ce lasa oarecum de dorit ... este navigatia prin el ... insa merita vizitat!
Lucian
member

« Reply #11 on: April 12, 2005, 05:11:24 AM »

dupa linkul pe care ni l-a dat andrei (multe multzumiri) ar trebui sa folosim urmatorul amestec:
50% argila(presupun leoss)
25% perlit
25% caramida pisata
ce parere avetzi? cine ce mai foloseste shi ce rezultate a obtinut?
multzumiri anticipate!!!

LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #12 on: April 12, 2005, 02:29:51 PM »

Quote from: "kqui"
ce parere avetzi? cine ce mai foloseste shi ce rezultate a obtinut?

La nimeni nu am vazut litopsi ca la G Maiuru din Craiova - fenomenali! Pamantul il face singur si desi stiu din ce se compune, fiindca nu a facut niciodata un secret din asta fata de mine - componentele fiind specifice si locale - ar fi inutil sa ma pierd in enumerari.

Am dat si adresa si numarul lui de telefon - spuneti ce vreti si va prepara sau in cel mai rau caz, va indruma.

Lucian
member

« Reply #13 on: April 12, 2005, 03:40:14 PM »

ok lupule mi le-am notat shi o sa-l contactez poate chiar o sa fac un drum special pentru asta pana in craiova. o sa te anuntz daca o sa ma hotarasc poate mergem impreuna!

Melchior
member

« Reply #14 on: April 13, 2005, 03:47:20 AM »

De multi ani la genul Lithops folosesc urmatorul amestec de pamant,cateva plante din sp. L. ps.trunchatella au ajuns la peste 20 de ani.Amestecul folosit este format din:50% nisip dur,30% pamant de frunze de fag,20% un amestec de pamant de compost cu adaos de lut(5-10%),spartura de caramida,de tencuiala,,praf de carbune ,toate amestecate f. bine.Deasupra solului se pot pune pietre decorative mai mari sau mai marunte.Este indicat ,cum am mai scris sa plantam diferitele speci,separat ptr. o ingrijire mai usoara.

Pages: [1] 2 3
  Print  

Jump to: