Home | Help | Search
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Aztekium hintonii  (Read 1031 times)
Lucian
member

« on: October 03, 2008, 02:22:03 AM »

Salut!

Anul acesta am avut in sfarsit curajul si ocazia sa achizitionez un Aztekium hintonii pentru colectia mea. Este un exemplar neflorifer, de vreo 2,5 cm diametru, nu-i shtiu exact varsta.
Va rog sa imi spuneti cum anume cultivati aceasta specie in colectiile voasrte, in special solul si udarile. Shtiu ca in natura creste pe falii de gips alaturi de Geohintonia mexicana.
Cultiva cineva Aztekium hintonii pe sol care are in componenta gips? Si daca da, in ce concentratie si de unde anume provine gipsul. Am intzeles ca diferentele de cultura intre un strat mineral cu gips si unul fara nu sunt semnificativepentru atekium, insa nu shtiu exact ce inseaman asta. De asemenea am fost sfatuit sa nu adaug gips in soluri pt ca nu este absolut necesar la niciuna din speciile gipsofile si mai ale pentru ca in sol gipsul are un comportament ciudat si periculor. De asemenea as vreasa shtiu ce experienta aveti in general cu gipsul in solurile minerale. Se pune problema de estivare la Aztekium hintonii?
Din ce am citit, in cultura temperaturile minime pe care le suporta pot fi si negative daca sunt pt o perioada scurta de timp, daca exista ventilatie si mai ales daca in ziua urmatoare temperatura se ridica la peste 20 grade.

Multumesc!
Lucian.

Qui ne sait pas, n'y va pas!
http://mexicactus.blogspot.com/
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #1 on: October 03, 2008, 04:59:54 AM »

Salute!

Aaaaa! Princiara planta! Domneasca!!

Totusi cultura lui Aztekium hintonii este incomparabil mai facila decat cultura fratelui mai mare Aztekium ritteri.

Exista putine date despre aceasta planta care nu a fiintat destul in cultura ---> totusi putem spune ca stim suficiente pentru a o stapani, fara multe riscuri.

De aceea, ma voi hazarda sa raspund in virtutea experientei mele personale pe mai multe exemplare nealtoite, din care una este in colectia Monicai si alta este in colectie la Marie.

Originara din Nuevo Leon, de pe teritoriul municipalitatii Galeana http://www.travelamap.com/mexico/nuevoleon_I.htm , planta este sigur rezistenta la accidente cu temperaturi minime sub 0°C pentru putina vreme, fiind totusi plasata intr-o zona mult la sud fata de cactusii numiti 'hardy' ---> de aceea nu sfatuiesc pe nimeni sa o cultive la mai putin de 4°C, iarna, noaptea. In contrabalans, plus de 12°C-14°C, in timp de zi ---> adica 16°C-18°C sunt - daca nu absolut necesare - de dorit. Cateva zile fara aceste temperaturi diurne nu sunt un cap de tara, deci nu va faceti probleme, atat timp cat aceasta stare nu devine o modalitate de cultura ---> plante foarte lenta si foarte sobra in manifestari, ea nu-si va arata suferinta ochilor nostri obisnuiti cu grimasele si vaicarelile, dar va deveni din ce in ce mai sensibila, va tanji, se va opri din viata si - fara sa spuna o vorba - va pleca, intr-o buna zi (poate un an mai tarziu), la Marele Spirit.

Estivarea?? CA ORICE CACTUS, daca conditiile nu mai permit metabolismului CAM sa functioneze corect, ESTIVEAZA!

Totusi, o ventilatie puternica, poate favoriza continuarea vegetatiei. (In conditii de balcon, in oras, s-ar putea sa trebuiasca sa estiveze... totusi o plkanta tanara are alta sete de viata decat una adulta... si sa nu estiveze)

Nu am estivat niciodata Aztekium hintonii.

In ceea ce priveste solul - daca ne uitam in natura, unde isi are locul - el ne indica doua aspecte care trebuiesc pastrate in atentie:

1. Planta are nevoie de un sol ceva mai compact, in intregime mineral si cu/fara adaos de gips;
2. Planta are nevoi de umiditate absorbita de substrat, dar nu de apa in sol ---> toate gipsofilele sunt - fara exceptie - sensibile la excesul de apa, fiind destul de betive de felul lor!

De aici, tragem urmatoarele concluzii:

- daca nu suntem experimentati cu gipsul, nu il adaugam - fiindca poate fi un element cu mare retinere de apa pe care nu stim sa o controlam si ale carei efecte nu sunt usor de anticipat;

- planta trebuie pusa pe un substrat in care particule, ca tuful, zeolitul sau caramida vor pastra umiditatea de care are ea nevoie, fara a tine apa in sol;

Deci: sol 100% mineral si foarte bine drenat, cu granulozitati mai mari capabile sa retina apa absorbita si cu granulatii mici care sa asigure o structura mai compacta a amestecului; fara a-l impermeabiliza (fara argila!) ---> udari frecvente in perioada de vegetatie invers proportionale cu marimea ghiveciului.

Eu am avut 30% gips in amestecul meu si am udat 'normal' (la gramada) ---> nu sfatuiesc pe nimeni sa faca astfel, inainte de a cunoaste bine reactiile amestecului si ale plantei!!

Iata doua fotografii in care, in ghivece de 9x9x10, plantele sunt puse intr-un amestec cu gips ---> sparturile gri:

|

Toate gipsofilele traiesc pe pante abrupte, uneori pe pereti aproape drepti, fara a se intalni in zona plana de la poalele falezelor sau canioanelor pe ai caror pereti stau agatate, prada dezradacinarii produse de eroziune ---> acolo sus insa apa nu ramane in sol, fiind absorbita de gips care reactioneaza ca un burete umezit. Tot din cauza expunerii, gipsofilele sunt - in natura - si foarte arse de soare dar si foarte ventilate.

Pe sol plan gipsofilele ar fi in imposibilitatea de a trai din cauza umezelii prea mari ---> in ghivece, pe mese, gipsul risca sa retina prea multa umiditate si sa devina o capcana mortala pentru radacini!!

Gipsofilele sunt plante de medii extreme! Agatate intre cer si moarte, aparent fara hrana, mereu supuse prabusirilor si disparitiei, ele reprezinta pentru mine un continuu miracol in care vad un alt spasm al teoriilor evolutioniste in care nu cred (credinta fiind rezervata irationalului nedemonstrabil Wink)...

Gipsul nu este necesar nici unei plante, ca roca in sine ---> sarurile minerale continute de straturile de gips sunt insa extrem de benefice gipsofilelor Wink De aceea orice biochimist va argumenta ca gipsul nu este necesar plantelor... iar cultivatorul va sustine contrariul :-D

A. hintonii nu se uda iarna.

A. hintonii - contrar ideilor pe care si le face lumea despre el sau contrar datelor care se mai gasesc prin enciclopedii (CF, de exemplu), este o planta semiglobulara maricica, ajungand la 30 de cm inaltime si la 15 cm diametru!...

Lucian, iti urez cultura fericita si peste cativa ani (5-7) sa ii vezi florile!

Numai bine!

Dag

I am hiding in myself a very nasty wolf...
Lucian
member

« Reply #2 on: October 03, 2008, 05:11:01 AM »

Salut Dag!

Merci mult. Ceea ce ai scris tu aici este demn de enciclopedie. Sper sa nu dau chix cu planta.
Stie cineva cre este media de crestere in conditii optime de cultura? Shtiu a la Geohintonia este foarte mica, undeva la maxim 0,5 cm/an.

Am sa folosesc si un sprijinitor pentru radacina, o bucata de gresie, intrucat planta este foarte tanara. Asta tot la indicatiile lui Dag! Am folosit si la ritteri, si la Geohintonia mexicana.

Lucian.

LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #3 on: October 03, 2008, 05:29:54 AM »

Salute!
Salut Lucian

Quote from: "Lucian"
Stie cineva care este media de crestere in conditii optime de cultura? Shtiu a la Geohintonia este foarte mica, undeva la maxim 0,5 cm/an.

Geohinbtonia se grabeste.... Si mai apoi cresterea in volum diferea in functie de varsta!

Nu spera sa ai o asemenea rata! :-D Nu e opuntie!

Dag

Lucian
member

« Reply #4 on: October 03, 2008, 06:55:44 AM »

Salut!

Nu m-am exprimat corect. Maxim 0,5 cm IN DIAMETRU pe an.

Nu spera sa ai o asemenea rata! Very Happy Nu e opuntie!

Te referi desigur la Opuntia basilaris cultivata pe sol mineral.  :-D  :-D  :-D

Lucian.

LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #5 on: October 03, 2008, 08:39:30 AM »

Quote from: "Lucian"
Nu m-am exprimat corect. Maxim 0,5 cm IN DIAMETRU pe an.

Am inteles perfect...

Tu nu vrei sa intelegi Wink! Am afirmat ceva ce nu ai luat in seama ---> depinde de varsta plantei.

Intreaba-l pe Cristi cati ani trec pana ajunge un A. hintonii la 2.5 cm!

De la anumita varsta incolo, poate creste cu viteza asta, ba chiar cu viteze mai mari ---> fiindca vorbim despre o masura liniara aplicata unui volum, care se modifica odata cu o serie de factori de dezvoltare si care mai este si in functie de hidratare.

La inceput planta se alungeste usor, apoi se tuyrteste, apoi iar se alungeste, si iar se turteste si tot asa - deseori insezisabil. Uneori niu creste vizibil dar se maturizeaza.

E o planta - asa cum am spus, lenta si sobra. Este eleganta. Foecare celula este construita cu sârg si arta.

Nu te grabi la ea --> multumeste-te sa o ai, sa o iubesti si sa o ajuti sa creasca Smiley restul va sti singura ce are de facut si tu - tu vei fi mutumit!

Numai bine!

Dag

P.S - Un cactus nu e un tren expres... este o cursa spre alte valori.

Pages: [1]
  Print  

Jump to: