Home | Help | Search
Pages: [1] 2
  Print  
Author Topic: Ariocarpus retusus (confusus)  (Read 1563 times)
Lucian
member

« on: October 02, 2008, 03:11:47 AM »

Salut!

In 2006 am semanat mai multe referinte de ariocarpus, majoritatea cumparate de la cehi. Am cumparat foarte multe referinte dintr-o lista interminabila, si sunt sigur ca, desi in lista erau nume diferite, sunt plante identice, ba poate care provin din aceeasi pop**atie. Astfel, am ajuns la Ariocarpus retusus confusus care provine din statul Nuevo Leon.

Am 2 referinte aici:

- Ariocarpus confusus, GM 395, La Escondida , NL, form dark pink flower, very cramped tubercles.
- Ariocarpus confusus, KMR 50, Dolores, NL, form spoke long silver tubercles, dark flowers.

Desi in lista de Field Numbers de pe living-rocks il gasesc independent de retusus, denumirea nu este acceptata si nu intzeleg cine este acest confusus si mai ales pe unde ii vine numele, care sunt caracteristicile lui distincte ce il fac aparte. Cum plantele mele sunt mult prea mici pentru a incerca sa vad diferentele, va rog sa incercam sa intzelegem (unii poate shiu) ce se intampla in acest punct.
Tot ce am gasit este denumirea completa: Ariocarpus confusus J.J. Halda & Horácek.

Lucian.

Qui ne sait pas, n'y va pas!
http://mexicactus.blogspot.com/
Cristi
Guest
« Reply #1 on: October 02, 2008, 05:43:25 AM »

Salut,
In regiunea Aramberri din Nuevo Leon exista pop**atii de ariocarpusi care au caractere intermediare retusus-trigonus.Adica: la fel ca si trigonusii practic nu au areole pe tuberculi, dar floarea e rosie, total diferita ca si culoare de trigonus-care toti au flori galbene.Floarea nu este tipica nici pentru retusus, dar retusus au pop**atii cu flori de la alb, galben roz-mai mult sau mai putin spre rosu.In ideea asta au fost numiti Ariocarpus confusus.
Cam asta stiu eu si mi-e de ajuns ca sa ii doresc si sa ii am in colectie  :mrgreen:
Lucian
member

« Reply #2 on: October 02, 2008, 05:50:38 AM »

Salut Cristi!

Am observat dinimaginile de pe internet ca florile acestora sunt rosii insa am observat si o asemanare a tuberculilor cu trigonus. Intrebarea este de ce nu sunt recunoscuti ca denumire?

Lucian.

Cristi
Guest
« Reply #3 on: October 02, 2008, 06:11:20 AM »

Cred ca e in trendul tendintei de lumping actuale. Important este faptul ca horticultori ii diferentiaza; botanistii-sunt cu treaba lor.
   Daca pentru botanistii contemporani Backebergia e Pachycereus, iti dai seama ca Ario confusus nu are nici o sansa  :? Eu ma astept ca obregonia sa devina strombocactus si apoi impreuna turbinicarpus, coryphantha sa devina escobaria sau invers, echinocactus-ferocactus..etc. Minunata Cintia a fost trecuta la Rebutia, Weingartia la fel-Dumnezeule, cat de mult aduc weingartiile a rebutii?Huh?
   Englezii in principal fac legea in botanica actuala a cactusilor si unul din scopuri se pare ca e sa stearga tot ce e nemtesc in domeniu. Totul pentru gloria pesronala de fapt, cand adevaratul merit e al celui care a gasit planta si a descris-o.
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #4 on: October 02, 2008, 12:19:38 PM »

Salute!

Aricarpus consfusus - recunoscut cateodata ca o forma de retusus, alteori deloc, este de gasit pe Living Roks la articolul despre Enigma din Aramberi.

Este de remarcat ca in acea regiune - zona Aramberi - exista o serie de plante stanii si foarte frumose.

Ca sa ma intorc la subiect - desi peste cele spuse de Cristi nu mai am multe de spus - problema lui A. confusus este ca nu poate fi trecut nici la tipul A. retusus si nici la tipul A. trigonus, din cauza variabilitatii formei si caracterelor tuberculilor si mai ales din cauza culorii florilor care merge de la alb la magenta, fiind uneori bicolore.... la exemplare aflate la distante de cateva zeci de metri.

S-a propus o hibridare intre cele doua subspecii  - Ariocarpus retusus ssp. retusus si Ariocarpus retusus ssp. trigonus - facilitata de un canion care leaga cele doua arealuri, dar...

... dar niciodata in nici o hibridare intre Ariocarpus retusus ssp. retusus si Ariocarpus retusus ssp. trigonus nu s-au putut obtine flori care sa fie altfel decat albe, alb-galbui sau crem.

De aceea Jon Miller, unul dintre cei trei autori ai Living Roks, propune ideea ca enigma din Aramberi este o forma ancestrala care a supravietuit in cele trei ori patru locatii cunoscute (a fost descoperit in Aramberi, dar mai apoi si in alte locuri) fiind forma din care, in est, s-a diferentiat Ariocarpus retusus ssp. trigonus, iar Ariocarpus retusus ssp. retusus fiind cel care a ocupat westul arealului complexului retusus.

Cat despre statutul taxonomic, atat timp cat Ariocarpus trigonus a devenit subspecie a speciei Ariocarpus retusus, ce sanse poate avea (cum spune Cristi) Ariocarpus confusus.

La mine in colectie, era etichetat Ariocarpus retusus ssp. confusus.

In rest numai de bine!

I am hiding in myself a very nasty wolf...
Lucian
member

« Reply #5 on: October 02, 2008, 12:49:00 PM »

Salut!

Multumesc mult Dag, m-am dumirit!

Lucian.

mih
Guest
« Reply #6 on: April 07, 2011, 03:49:08 PM »

Buna seara !

Iata un subiect la care nu m-am lamurit niciodata pe deplin.

Am citit cam tot ce am gasit despre el si tot e nebuloasa in capul meu.

Putem diferentia morfologic un exemplar de confusus de alte subspecii ale speciei, daca nu-i cunoastem provenienta ?

De ex. : Am un Ario confusus, despre care eu nu stiu ca e din Aramberri, deci nu stiu ca e confusus. Are flori albe. Mai am un Ario retusus ssp. retusus fma. elongatus cu exact aceeasi morfologie a tuberculilor si aceeasi floare. Cum ii pot diferentia ?

De curand am citit pe cactus-art biz ca la Ario confusus exista pigment magenta pe tuberculi mai ales la exemplarele cu flori magenta. Acest pigment l-am vazut si pe tuberculii altor retususi, deci este un element de segregare demn de luat in seama sau nu ?

:?  Este fata mea cea mai potrivita pt subiect, adica " confused".

Numai bine !
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #7 on: April 08, 2011, 01:18:47 AM »

Salute!
Salut Mihai,

Quote from: "mih"
Mai am un Ario retusus ssp. retusus fma. elongatus(*) cu exact aceeasi morfologie a tuberculilor si aceeasi floare. Cum ii pot diferentia ?

Cand cumperi o planta tanara, trebuie sa dai credit celui care o vinde sub acest nume. Cand o cumperi adulta, trebuie sa dai credit celui care o vinde sub acest nume... pana la o anumita limita.

Cand o vezi inflorind, te lamuresti complet.

Ario trigonus este corect comasat cu trigonus, fiindca atunci cand sunt copii, nu ii poti deosebi >>> au chiar areolele asemenatoare, cu spni caduci la maturitate. Abia la formarea tuberculului adult, isi capata comformatia specifica (in acest caz, subspecifica) >>> trigonus isi pierde nu numai spnii complet, ci si areola.

Tuberculii de trigonus difera de cei ai speciei de baza, retusus, prin sectiunea transversala, prin faptul ca sunt intotdeauna erecti si nu cauta sa se etaleze in rozeta si prin faptul ca nu au areola care ramane vizibila la retusus, in toate formele subspeciei retusus, chiar si la scafarostroides.

Tuberculii de confusus seamana cu cei de trigonus >>> nu au exact aceeasi sectiune - putand fi mai triunchiulari, dar nu au areola. Uneori sunt ceva mai etalati, dar portul de trigonus este prepodenderent, atragand atentia (**).

De aceea la o planta adulta, daca vad areole pe tubercul, nu il cred ca e confusus >>> Imaginile cu tuberculi de confusus avand areole nu au proivenit niciodata din surse verificate sau de incredere.

Desigur ca in cazul hibrizilor de cultura, pot aparea forme asemenatoare cu confusus. Aici avem o problema... pana infloreste.

Floarea - evident raportata la habitusul plantei - ne da cheia, mai ales daca este in degrade sau daca are nuante magenta.

Daca este alba, vedem un trigonus cu floare de retusus....

===================================================

(*) Majoritatea formelor de trigonus au tuberculii mult mai scurti decat cei de 'retusus elongatus'. Doar asa zisul 'trigonus elongatus' ii are de aceeasi lungime.

(**) In afirmatiile mele nu se iau in calcul plantele altoite sau umflate, la care portul natural dispare >>> chiar si trigonus poate arata ca o roseta! >>> asa cum se poate vedea pe fotografiile principaleleor surse mentionate de tine.

===================================================

Numai de bine!

Dag - un motan lenes carte doarme pe confuzii

Mai am un Ario retusus ssp. retusus fma. elongatus cu exact aceeasi morfologie a tuberculilor si aceeasi floare. Cum ii pot diferentia ?

mih
Guest
« Reply #8 on: April 08, 2011, 02:30:19 AM »

Salutare !

Multumesc Dag pentru detalierea subiectului! Acum sunt lamurit asupra problemei.

Floarea - evident raportata la habitusul plantei - ne da cheia, mai ales daca este in degrade sau daca are nuante magenta.

As mai avea o intrebare tangenta cu enuntul de mai sus. Referindu-ma doar la culoarea florii, lasand la o parte corelarea cu aspectul plantei, intalnim la la toate celelalte subspecii si forme ale speciei retusus si alta floare decat alba complet ?

Numai bine !
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #9 on: April 08, 2011, 09:21:30 AM »

Buna Mihai,

As mai avea o intrebare tangenta cu enuntul de mai sus. Referindu-ma doar la culoarea florii, lasand la o parte corelarea cu aspectul plantei, intalnim la la toate celelalte subspecii si forme ale speciei retusus si alta floare decat alba complet ?

Din cate stiu, se la alb/alb-crem/alb-galbui si pana la alb-roz/rozaliu >>> si cu tente care se accentueaza in zilele urmatoare, pe masura ce floarea creste si imbatraneste >>> ca la astrofiti.

Se documenteaza culoarea magenta si flori bicolore la retusus, dar eu nu am vazut si suspectez ca este un fapt datorat celor care includ subspecia confusus in subspecia retusus, ca o simpla forma.

Pe masa la Marie, ai sa vezi un enorm confusus de la mine de cam 16-17 cm diametru...

Numai de bine!

Dag - un motan atata de lenes incat creste constant in diametru

mih
Guest
« Reply #10 on: April 08, 2011, 11:40:24 AM »

Salutare !

Multumesc mult, Dag ! Daca nu ma insel ai avut doi confusus enormi, apropiati ca dimensiuni,care acum sunt in Franta. Asta din ce am dedus din poze...

Cred ca devin deja enervant, dar exista Ario trigonus cu flori roz/rosii ? Din cate am inteles eu ar fi, insa nu naturali ci cultivari .

Numai bine !
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #11 on: April 08, 2011, 01:37:51 PM »

Salut Mihai!

Nu devii prrrrea enerrrrrvant... Wink

Serios: Stiu ca Rys avea un asfel de cultivar >>> pe de alta parte unii au vandut confusus ca trigonus cu flori magenta/rosii.

Editorii de pe Ariocarpus Living Rocks of Mexico - Geoff Bailey si John Miller, scriu intr-un articol despre hibrizi, urmatoarele:

... on artificial hybrids in cultivation where pink is usually dominant in crosses between species with differing flower colours.

Ceea ce pot sa-ti spun eu, sigur, este ca nu exista Ario cu flori albastre!... nici chair cei mai enigmatici :-D

Numai de bine!

Dag - lupul ascuns in motanul lenes

mih
Guest
« Reply #12 on: April 09, 2011, 02:16:03 AM »

Salut !

Multam' de raspuns !

Ceea ce pot sa-ti spun eu, sigur, este ca nu exista Ario cu flori albastre!... nici chair cei mai enigmatic

Iata ca ai atins si singura informatie pe care o stiam cu certitudine despre subiect.  :-D

Numai bine !
punkeru
member

« Reply #13 on: April 10, 2011, 06:47:33 AM »

Va salut!

Ariocarpus retusus ssp. confusus, anu asta infloreste 100%

Numai de bine!

,,La baza fiecarei actiuni sta GANDIREA,,

http://punkeru.sunphoto.ro/
Cristi
Guest
« Reply #14 on: April 10, 2011, 07:10:52 AM »

Acesta este aspectul tipic de A confusus.
Pages: [1] 2
  Print  

Jump to: