Home | Help | Search
Pages: [1] 2 3 ... 5
  Print  
Author Topic: cum se numesc cactusii  (Read 4962 times)
daisy111
member

« on: September 25, 2008, 04:44:19 PM »

:cactus: Buna   cine ma poate ajuta si pe mine,va rog,sa identific cum se numesc cactusii mei  
  Photobucket                                                                           Photobucket  
    Photobucket  
Photobucket
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #1 on: September 25, 2008, 11:50:34 PM »

Buna Daisy,

De la stanga la dreapta: Ferocactus hystrix, Mammillaria nejapensis, Ferocactus latispinus.

Bine ai venit in lumea iubitorilor de tepi!

Dag

I am hiding in myself a very nasty wolf...
Cristi
Guest
« Reply #2 on: September 26, 2008, 12:04:38 AM »

mie mi se pare glaucescens, nu hystrix
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #3 on: September 26, 2008, 03:53:27 AM »

Salute!
Salut Cristi,

Quote from: "Cristi"
mie mi se pare glaucescens, nu hystrix

Daca nu ar fi mamilat si daca spinii nu ar avea pedunculul brun la spinul central.... as fi de acord cu tine  :grin:

Asa, raman la parerea mea, asteptatnd sa-mi arati un glaucescens mamilat ca asta Wink

Numai bine!

Dag

Cristi
Guest
« Reply #4 on: September 26, 2008, 10:23:42 AM »

:-D  :-D
si eu raman la parerea mea; unii glaucescens pot avea spinul central mai brun la baza; la glaucescens peste varsta de 2-3 ani areolele apar alungite, in sus mai ales cele centrale; la hystrix sunt rotunde; glaucescensii tineri au coaste mamilate si la glaucescens coastele nu sunt taioase, pe cand la hystrix sunt  mai ascutite.... :-D

ferocactus glaucescens

ferocactus hystrix
so
member

« Reply #5 on: September 26, 2008, 11:25:03 AM »

Dar glacescensul are o epiderma albastruie pe cand planta in cauza are o culoare mai apropiata de un hystrix,verde inchis.

Sorin Bobis
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #6 on: September 26, 2008, 11:34:05 AM »

Salute!
Salut Cristi,

:-D  :-D  :-D

Daca asa vrei tu, o vom lua cu ceea ce trebuia sa fie inceputul!...

.... Fiindca nu voi discuta despre diferentele costelor mamilate din fotografiile in cauza - ascutimile fiind subiective, dar voi afirma ca daca Sorin pune fotografia unui anumit Ferocactus hystrix din colectia lui, vom regasi acelas tip de mamile la o planta de 30 de ani.

Asadar, ca sa fie de la inceput, ma uit la Dictionarul Botanic Polyglot si, fiindca sunt partial alfabetizat, iata ce gasesc:

Glauc-, glauci-, glauco-, glaucinus, glaucus = glauc --> 1. Pruinos; 2. Albastrui-verde; 3. Albastrui cenusiu; 4. Verzui-suriu;

Glaucescens (glaucesco) = glaucescent --> brumariu

Planta determinata de tine se numeste Ferocactus glaucescens --> adica trebuie sa fie glaucescenta ---> brumarie Wink

Daca pe planta pe care ai dat-o de exemplu la galerie, aceasta caracteristica este atat de vizibila incat este clar ca vedem o planta de-a dreptul albastra (felicitari :aplauze: ) - iertata sa-mi fie perceperea, daca este discromatica, dar mie mi se pare ca planta expusa de Daisy este verde....

Tu o vezi cumva albastra... sau banuiesti ca aia de la magazin au sters-o temeinic, sa nu para prafuita?? :-D  :-D  :-D

Numai spor sa ai! si continua sa faci plante miracol, asa cum stii tu mai bine!

Dag

Cristi
Guest
« Reply #7 on: September 26, 2008, 11:47:45 AM »

:-D  planta buclucasa nu e albastra fiindca nu a avut UV
e un fero glaucescens  :grin:
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #8 on: September 26, 2008, 11:59:26 AM »

:-D  planta buclucasa nu e albastra fiindca nu a avut UV
e un fero glaucescens  :grin:

Sub pat nu am tinut niciodata, ca sa stiu cum sunt... si din cate stiu nici tu!

Atunci de unde stii?

Serios: Este o posibilitate pe care nu am luat-o in calcul. Este la fel de adevarat ca ai o mai mare experienta decat mine in plante tinere si ca ai avut o pasiune pentru fero de toate felurile, pe care eu nu am avut-o --> MIe mi-au placut plantele mari si foarte mari, decorative. Ca si la columnari, genulm acesta pentru mine a fost mai ales de decor.

De aceea recunosc ca poti avea dreptate... desi mie continua sa mi se para ca are o moaca oarte clara de hystrix!

Nu spun asca ca sa fiu Gica-contra, ci fiindca - subiectiv - sunt convins ca e hystrix!

.... Aaaa! sa nu uit! Echinocactus platyacanthus, Myrtilocactus geometrizans, Pilozocereus azureus etc, tot de la olandezi, tot de la Metro, Brico, florarie s.a.m.d. ---> astea de ce sunt glauce si si glaucescente? Pentru ele este service de ultraviolete... sau ultra astea au efect numai la fero???

Fi bun si lumineaza lanterna unui colectionar la pensie.... :-D

Numai bine!

Dag

Cristi
Guest
« Reply #9 on: September 26, 2008, 12:11:51 PM »

Columnarii albastrui produc mai multa pruina, deci sunt mai albastri; la glaucescens productia difera de la un exemplar la altul, unii sunt aproape verzi.Pot pune poze cu 4 hystrix-i si toti au coaste ascutite; pot pune poze cu 4 glaucescensi si toti au coaste mai rotunjite. As vrea o poza CLARA cu apexul (varful plantei); daca areolele au o prelungire superioara, e sigur glaucescens; daca nu au...nu e sigur ca e hystrix,fiindca glaucescensii tineri au areole rotunde. M-as lega si de spinii mult prea uniformi (ca la glaucescens), dar pe principiul niet UV-niet spini tipici, nu am sa o fac.
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #10 on: September 26, 2008, 01:34:56 PM »

Salut Cristi,

Pai... Ok!

Asa sa fie cu columnarii! Daca tu spui, eu te cred ---> mai ales ca este de notorietate publica faptul ca nu ma pricep la columnari!

Totusi, as vrea sa-ti cer un sfat: unde sa incadrez Echinocactus ingens? La columnari sau la globulari??? Dar Melocactus azureus... parca ai determinat chiar tu unul de curand, tot din productie olandeza...  :grin:

Daca sunt columnari, atunci imi spui si mi-i sterg din memorie si nu ma mai intereseaza Wink

Daca nu sunt, poate te interesezi si vezi ca majoritatea serelor olandeze au trecut de la sticla la policarbonat  :fluierat:

Altfel cred si eu ca ar fi bine sa vedem poza de sus!

Numai bine!

Dag

daisy111
member

« Reply #11 on: September 26, 2008, 06:41:40 PM »

Buna din nou,
va multumesc  DIN SUFLET ca m-ati scos din aceasta dilema :-P si m-ati primit in grupul vostru.
De ceva timp,de cand am primit cactusii,caut seri intregi sa descopar ce denumiri au si am fost cam confuza   :?   :x  
Acum sunt bucuroasa ca au si iei cate un nume
doar ca a venit frigul si nu stiu sigur daca reusesc sa-i scot din iarna,pt ca nu stiu ce conditii sa le creez,unde sa-i tin :?:
I-am tinut de,o luna de cand ii am,pe balcon inchis cu geam normal iar acum i-am bagat in casa.Am inteles ca o sa le dauneze caldura,oare trebuie sa-i tin tot pe balcon?Si cand or sa infloreasca,dupa cat timp?
Cristi promit ca o sa revin cu o noua poza ca sa iesim din dilema cu:hystrix sau nu :kiss:
si in curand o sa merg la parinti sa fac poze la altii ce-i tin acolo de catia ani buni si nu le stiu denumirea
Mai bv... :bye:
Cristi
Guest
« Reply #12 on: September 27, 2008, 01:02:22 AM »

Raman la parerea ca e un glaucescens, indiferent de serele olandezilor. Astept totusi poza apicala.
Povestea cu pigmentarea e colaterala dilemei din acest post. Melo azureus nu e albastrui la inceput, devine pe parcurs; Echino platyacanthus e...depinde...intr-un balcon am vazut unul net columnar..chiar aproape de epifite-deci pendent; in alte locuri am vazut globulari  :mrgreen: . Plantele mele din surse diferite nu au aceeasi culoare, dar platyacanthus tip are in general o pronuntata nuanta albastruie.Ca sa fiu in ton, plantele olandeze albastrui sunt produse in Spania de fapt si le eticheteaza si le ambaleaza olandezii; daca se misca repede (si se misca), nu pierd culoarea pana ajung in magazine  :-D
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #13 on: September 27, 2008, 02:17:27 AM »

Melo azureus nu e albastrui la inceput, devine pe parcurs;

Ma, asta nu e columnar si desi nu m-am omorat niciodata dupa acest gen sclifosit, am avut destul de multi melo azureus - si mai alea i-am vazut tarlalale Mosului de melo (care au ajuns la mine inainte sa plece la diversi si cei cu cefalium la BB) si iti garantez ca mici ---> 3-4 cm diametru ---> erau mai albastri decat aia mari.

In rest - derios vorbind - astept si eu fotgrafia apicala.

Numai bine!

Dag

Ps - tu cand ziceai de melo mici, vorbeai de semanaturi de un an?? :-D

daisy111
member

« Reply #14 on: September 30, 2008, 08:21:51 AM »

olla,
Am revenit pt ca eram datoare cu o foto,pt Cristi
Photobucket
Sper ca e reusita ca sa-ti poti da seama  :grin:
Dar va rog mult sa-mi spuneti si cum sa-i ingrijesc,sa-i scot din iarna pt ca nu vreau sa-mi moara Sad ce conditii sa le ofer :-(
Am citit pe aici ca cei cumparati sunt olandezi,si ca le-ar trebuii schimbat ghiveciul....doar ca eu nu i l-am schimbat pt ca nu am stiut si acum nu cred ca se mai poate.Oare or avea ceva daca stau asa toata iarna?
Ii tin pe balcon inchis,dar nu cu termopan.O fi prea frig acolo pt ei?Mie nu mi se pare frig.Sa-i mut cand o sa se lase gerul mare? :?
Mai am ceva sa a varat ca nu stiu denumirea:
?
?
Iar la acesta ce o sa-l pun nu stiu sigur daca e denumirea pe care am gasit-o eu: :roll:
opuntia microdasys
eu am gasit "opuntia microdasys".....e bine? :-P
mersic :kiss:
 :lautar:
Pages: [1] 2 3 ... 5
  Print  

Jump to: