Home
|
Help
|
Search
cactusi.com
>
DISCUTII GENERALE DESPRE PLANTE
>
Sfaturi pentru incepatori
(Moderators:
Mihai.D
,
maranta
,
punkeru
,
Ciprian.Suta
,
snakefishmike
) >
radacini de cactus
Pages: [
1
]
« previous
next »
Print
Author
Topic: radacini de cactus (Read 6677 times)
covi.membru.retras
member
radacini de cactus
«
on:
July 27, 2007, 09:17:16 AM »
Buna,
Am remarcat citind pe forum "duritatea" cu care sunt tratate radacinile la cactusi. Curatare completa, spalare, dezinfectare.
Cred ca majoritatea cactusilor inradacineaza usor daca li se asigura conditiile necesare (am zis usor nu rapid
)
Sunt insa plante la care radacinile la transplantare trebuiesc tratate foarte delicat, uneori se transplanteaza cu tot bolul de pamint. De exemplu citricele care au micorize si nu perisori absorbanti si pe care daca le-am mocirli la plantare ca pe pomii nostri clasici (nu mai vorbesc de spalare ) le-am distruge.
Ceea ce stiam despre alte plante m-a facut sa remarc ceea ce am numit la inceput "duritate". Desigur fiecare planta in felul ei.
Cred ca ar fi interesant ca cei avansati de pe forum sa vorbeasca un pic despre radacinile cactusilor, altfel zis cred ca un pic de teoria radacinii nu ar strica. (forme, dimensiuni, metode prin care isi scot hrana din piatra seaca, etc.)
Ovidiu
covi.membru.retras
member
radacini de cactus
«
Reply #1 on:
August 05, 2007, 05:56:42 AM »
buna
Nu ma astept la un tratat despre radacini, ci doar la informatii, poze, observatii, asa disparate. Din astea se poate invata mult, nu temeinic dar mult si poate stimula cautarea in domeniu.
Sunt desigur subiecte pe forum de inradacinare.
Am citit despre tuberculi de Ariocarpus. Sunt chiar tuberculi sau doar o forma de exprimare?
Stiu ca botanic inseamna o tulpina subterana care acumuleaza rezerve. Ar putea avea si alte semnificatii ca o excrescenţă a unui organ.
Stiu si ca o tulpina nu e o radacina
dar daca e subterana atunci se afla pe unde sunt si radacinile. Din pacate nu am un Ariocarpus ca sa ma uit ce are in ghiveci
Oricum se pare ca subiectul radacini nu e pasionant, desi sunt atatea recomandari pe forum sa "mirosim" radacinile unui cactus nou cumparat.
S-ar putea sa mi se reproseze de cei avansati ca in cazul unor rspunsuri s-ar putea ca incepatorii sa deschida teme ca "tulpini" "spini" "flori". Le-as raspunde "fiti siguri si ati uitat tema seminte"
Ovidiu
LazyTomCat
member
homo homini lupus est
radacini de cactus
«
Reply #2 on:
August 05, 2007, 11:18:07 AM »
Salut Ovidiu,
In calitate de fantoma masochista (euasta dixit) nu am indraznit sa ma manifestez prea mult de frica sa nu primesc un `vade retro lupus` in fata.... :-D
avand in vedere amabilitatea cu care ai raspuns la un subiect atat de hulit de vajnicii aparatori ai exlusivitatii dreptului la intrebare, iti voi impartasi putinele lucruri pe care le stiu despre radacinile cactusilor cultivati de mine.
Radacinile cactaceaelor pot fi filamentoase (Rebutia) ramuroase (acanthocalicium), pivotante (Ggymnocalycium), napiforme (pterocactus), tuberoase (Ariocarpus). Am dat cate un gen de exemplu, desi la unele genuri se pot intalni cam, toate tipurile. Doar Ario este un gen exclusivist in ceea ce priveste structura radacinii.
In general radacinile cactaceaelor sunt foarte rapid regenerabile, ba - mai mult - este recomandata o scurtare severa a lor, in cazurile in care vrem sa `intinerim` planta. (G. Visinescu taia cu regularitate radacinile portaltoilor sai penbtru a-i revigora)
Radacinile pivotante, napiforme si tuberoase NU SE TAIE SI9 NU SE INTINERESC!!!! Partile lor fibroase si ramuroase se pot scurta cu delicatete.
La transplantarea unui cactus - intotdeauna - se indeparteaza pamantul vechi, se taie radacina si se toaleteaza, se lasa la uscat si la cicatrizat cateva zile si se replanteaza. Desigur ca perioada de cicatrizare depinde de o serie de factori abiotici de felul umiditatii atmosferice, temperaturii, ventilatiei etc.
Astrophytum este un gen care - in mod special - cere toaletarea radacinilor la transplantare. Se indeparteaza radacinile subtiri si se tund cele ramuroase.
Ariocarpus are o structura a radacinii destul de particulara. La inceput aceasta se dezvolta ca un pivot care poate avea unul sau mai multe varfuri - 2 sau trei. cu timpul radacina se ingroasa si devine din ce in ce mai groasa, asemeni un nui tuber mare care poate avea 95% din masa plantei (mai putin la speciile de retusus, trigonus si agavoides, mai m ult la fostii Roseocactus si la Ario. bravoanus). Din acest tuber se desprind alte radacini ramuroase, rare si mai numeroase in partea de jos a plantei. Unele pot ajunge la 30-40 de cm lungime. din radacinile ramuroase sau direct din tuber se desprind si radacini fibroase, din ce in ce mai multe, pana ocupa intreaga masa a vasului cu o retea de fire subtiri - mai ales la plantele batrane. Aceste radacini fibroase trebuiesc indepartate in intregime la trasnplantare, fiindca oricum nu supravietuiesc si constituie o teribila capcvana a mortii in sol. Nu se vor taia radacinile ramuroase - desi pierderea lor nu este ireparabila - si NU SE VA ATINGE MASA TUBERULUI CARE ESTE PLIN CU APA. O rana la tuber se vindeca doar la o ventilatie puternica si cu arsura soarelui - e riscat si dificil.
Pentru radacinile pivotante - se pot tunde ramurile colaterale daca sunt moi sau arata ca lipsite de vitalitate (atentie la sezonul in care se face constatarea) se pot indeparta radacinile fibroase adiacente, dar se va respecta integritatea pivotului.
Daca mai exista probleme punctuale care sa ilustreze prezentele generalitati, intreaba si voi incerca sa raspund.
Numai bine,
Dag
I am hiding in myself a very nasty wolf...
covi.membru.retras
member
radacini de cactus
«
Reply #3 on:
August 05, 2007, 12:13:01 PM »
Salut Dag
Multumesc de raspuns. De fapt astfel de raspunsuri asteptam, mai mult decit cele punctuale. Din sinteze inveti si te integrezi rapid, chiar daca profiti de cei care le fac . (de fapt nu pentru asta le fac?
)
Inca odata mersi.
Ovidiu
covi.membru.retras
member
radacini de cactus
«
Reply #4 on:
August 16, 2007, 12:23:29 AM »
Buna
Avand acordul autorului, domnul Mihai Ionescu, caruia ii multumesc pentru amabilitate, indic o fotografie din galerie unde se vad radacini de mammillaria.
Ovidiu
covi.membru.retras
member
radacini de cactus
«
Reply #5 on:
September 16, 2008, 02:49:38 PM »
Buna
Am pus cateva poze in galerie in care se vad si radacinile:
1. hibrid Chamaecereus & Lobivia: Chamaelobivia `Rose Quartz`
2. Trichocereus grandiflorus hibrid
3. Mammillaria celsiana
4. Mammillaria elegans
5. Mammillaria rodhantha ssp.rodhantha
6. Mammillaria rhodhantha_ssp.pringlei
7. Mammillaria spinosissima_ssp_spinosissima
8. Mammillaria spinosissima_ssp_pilcayensis
Sper ca sunt bine identificate, daca nu orice corectie e binevenita si de ajutor.
Numai bine, Ovidiu
covi.membru.retras
member
radacini de cactus
«
Reply #6 on:
September 17, 2008, 01:45:39 PM »
Buna
Mai pun cateva radacini, sper sa nu plictisesc.
1. O alta Mammillarie spinosissima dar nu stiu ce subspecie, spinii nu sunt asa de rosu-maronii, mai mult albi
2. Mammillaria karwinskiana ssp.nejapensis
3. Cereus forbesii monstrose
4. Oreocereus trolli
5. Pachycereus pringlei cu probleme la colet. Ce ar putea fi?
Numai bine, Ovidiu.
maranta
member
radacini de cactus
«
Reply #7 on:
January 24, 2010, 01:55:32 PM »
Salut ,
dupa cum spunea cineva acum cateva zile sa mai aducem la viata si postari mai vechi....iata cateva fotografii ale radacinilor plantelor mele care au fost la sol anul trecut si scoase in octombrie pentru a ierna in casa de la tara.
cu respect,
Stelian
"Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti pe gratis"
http://maranta.sunphoto.ro/
Gino
member
radacini de cactus
«
Reply #8 on:
January 24, 2010, 02:29:57 PM »
Buna seara
In primavara cand voi incepe sa fac transplantari, promit sa fac mai multe fotografii.
Este interesant si util de stiut cum arata radacinile, mai ales in anumite stadii de dezvoltare.
Fotografii nu prea reusite de anul trecut :
http://gino.sunphoto.ro/Radacini_-_cactusi_si_suculente
Gino
http://stapelia.forumgratuit.ro/
http://gino.sunphoto.ro/
Andre
member
radacini de cactus
«
Reply #9 on:
February 02, 2010, 12:06:48 AM »
Buna
La indemnul lui Gino, m-am apucat sa fac si eu poze cu radacinilor plantelor pe care le transplantez. Si deja mi-am creat un obicei de a le face poze radacinilor nude!
http://shaman.sunphoto.ro/RADACINI_de_cactus
Radacina care mi s-a parut cea mai interesanta a fost de la o Sulcorebutie, care e foarte mare in raport cu dimensiunea plantei:
http://shaman.sunphoto.ro/RADACINI_de_cactus/WFJAWXLFIEKJDQHNSVX
Andreea
http://shaman.sunphoto.ro/
Cristi
Guest
radacini de cactus
«
Reply #10 on:
February 02, 2010, 11:55:09 AM »
Frumoasa planta, Andreea! Multe sulcorebutii tind sa aiba radacini voluminoase.Sunt un stoc de apa si nutrienti, partea supraterana fiind, la plantele din natura, adesea mai mica decat cele care se formeaza in colectile noastre unde plantele tind sa fie mici porcusori.
Magdolna
member
radacini de cactus
«
Reply #11 on:
February 05, 2010, 11:31:44 AM »
Buna ziua!
Cateva radacini fotografiate azi, cu ocazia repicarii:
Coryphantha greenwoodii - 1 an
Wilcoxia schmollii - 1 an
si o poza facuta anul trecut in Aprilie, la un Ariocarpus retusus de 9 ani:
Magdolna
www.cactus2009.5mp.eu
http://cactusi2007.mlap.hu
Gino
member
radacini de cactus
«
Reply #12 on:
February 05, 2010, 01:45:57 PM »
Buna seara
Ca sa va faceti o idee de ce sunt in stare radacinile cactusilor, mai ales a celor de talie mare, va pun la dispozitie un material referitor la radacina unei plante destul de cunoscute :
Secara
( Secale cereale )
In 1937 naturalistul german Dittmer, dupa o munca laborioasa, a reusit sa numere si sa stabileasca suprafata si lungimea tuturor radacinilor unui exemplar de secara, la maturitate.
Rezultatele au fost uimitoare. S-au gasit 143 de radacini de gradul I, 35 000 de gradul II, 2 300 000 de gradul III si 11 500 000 de gradul IV, deci un numar de 13 835 143 radacini cu o suprafata de 225 metrii patrati si o lungime totala de aproximativ 600 km, distanta ce separa in linie dreapta Bucurestiul de Belgrad.
Dar radacinile sunt impanzite de perisori absorbanti.
Numarul lor calculat cu aproximatie atinge 15 miliarde, insumand o suprafata de 400 metrii patrati si o lungime de 10 000km.
Un astfel de exemplar forma zilnic 115 radacini noi si 119 milioane de peri absorbanti. Lungimea totala a radacinilor se marea astfel in fiecare zi cu 5 km, iar a perilor absorbanti cu 80 km., in vederea cuceririi unor noi portiuni de sol.
Impresionant, nu ?
Si acum sa ne imaginam ce radacini are Carnegia gigantea la maturitate, in comparatie cu firava secara...
Gino
http://stapelia.forumgratuit.ro/
http://gino.sunphoto.ro/
Pages: [
1
]
Print
« previous
next »
Jump to:
Please select a destination:
-----------------------------