Home | Help | Search
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Cand se culeg fructele la M. prolifera?  (Read 1574 times)
coby
member

« on: May 25, 2007, 08:41:43 AM »

Buna ziua!
Am primit o Mammillaria prolifera cu fructe. Am cules cateva fructe de pe ea dar nu stiu daca le-am luat cand trebuie. Doua le-am cules si le-am tinut vreo 3-4 zile pe balcon, la umbra dar la caldura (nu cred ca-i bine):
asa arata dupa ce le-am tinut pe balcon
Unu arata putin mai uscat si cand l-am desprins de pe planta am scos semintele imediat din el:

Semintele culese le-am pus intr-un plic de hartie, dar oare sunt bune? Germineaza, sau le-am cules prea repede?
Mai am 3 fructe pe el si nu stiu cand sunt coapte sa pot sa iau semintele din ele.
Ce trebuie sa fac cu semintele dupa ce le-am cules? Le mai tin un timp sau pot sa le plantez imediat? Aceasta ar fi prima mea insamantare. Am citit cum se face, pe forum, insa daca sunt detalii specifice Mamilariei prolifera va rog sa-mi spuneti, pentru ca vreau sa fac totul “ca la carte".
Va multumesc anticipat!
monck
Guest
« Reply #1 on: May 25, 2007, 12:24:41 PM »

Buna ziua,
cand fructele au iesit dintre mamile si au culoarea rosie inchis sunt bune de recoltat. Daca le vei lasa sa se usuce vei scoate mai greu semintele, va trebui sa lasi fructele la macerat si sa speli semintele. Oricum semintele nu trebuie sa contina pulpa de fruct cand le semeni, resturile organice constituie un punct de raspandire a fungilor si mucegaiurilor.
Poti semana si imediat fara probleme dar le si poti pastra in pungi de hartie pentru mai tarziu.
Bafta la semanat! :-)
P.S. Pulpa fructului o poti manca, e foarte buna, seamana la gust cu corcodusa verde.
Monica
coby
member

« Reply #2 on: May 25, 2007, 01:23:09 PM »

Haha...ce fain...:grin:...n-am stiut ca sunt comestibile. Nu cred ca vor mai rezista mult pe cactus, ca deja mi-e pofta pe ele :-D
Ma voi apuca de semanat cat de curand, sunt curios ce va iesi :mrgreen:
Multumesc frumos pt informatii!!!
arpag0n
member

« Reply #3 on: August 30, 2007, 05:42:40 AM »

Salutare!

Ma intreb, dat fiind faptul ca nu ma pricep la fructe, cum sta treaba cu coacerea lor.

Am fructe pe Mammillaria prolifera (3 ghivece), Mammillaria spinosissima, Mammillaria sp. de 2-3 luni de zile si inca nu s-au copt, sunt tot verzi cum s-au format cand s-a uscat floarea.

In schimb pe alta  specie de mammillaria care a inflorit acum maxim 2 saptamani, fructele deja sunt coapte, au avut o crestere spectaculoasa in lungime si s-au desprins usor avand culoarea rosie de coacere.

Sa fie oare asa diferenta mare in cadrul aceluiasi gen, sau fructele verzi care stau de multa vreme nu se vor mai coace? Care este in general perioada de coacere la Mammillaria prolifera?

Multumesc anticipat.

PS. Adaug faptul ca am desfacut fructele coapte "in viteza" si ele nu contineau seminte asa ca le-am mancat Smiley .. si atunci totusi.. de ce s-au format aceste fructe?...

CactuSmiley
CICI
member

« Reply #4 on: August 30, 2007, 12:23:33 PM »

Buna,
Am o Mammillaria prolifera batrana,cu fructele coapte de acum 3 ani care inca rezista pe cactus si sunt rosii si carnoase ca-n anul aparitiei.O adevarata incapatanare de a ramane proaspete.Cred ca asteapta sa fie consumate in loc de corcoduse.
CICI

arpag0n
member

« Reply #5 on: September 01, 2007, 02:14:49 AM »

Salut!

Insist si revin cu intrebarea mai la obiect: Ce rost ar avea sa se formeze un fruct fara seminte in el?

CactuSmiley
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #6 on: September 01, 2007, 03:15:16 AM »

Salute!

Quote from: "arpag0n"
Insist si revin cu intrebarea mai la obiect: Ce rost ar avea sa se formeze un fruct fara seminte in el?

As avea cateva explicatii:

1. Pierderea fertilitatii prin butasire execesiva. Se declanseaza cresterea ovarului, fara ca semnitele sa se dezvolte in interior. ele ramanad la statiu de `avorton`.

2. Polenizarea plantei cu un polen strain ai carui hormoni declanseaza dezvoltarea ovarului, fara a se fi produs fecundarea si fara ca influenta respectivilor hormoni sa fie suficienti pentru o deiviziune partenogeneica a ovulului.

Acest fenomen a fost observat - chiar cu producerea de seminte din care ies plante clona, la specii care nu sunt autofertile.

Exista - in lumnea cacteelor - polen care foloseste drept `catalizator hormonal` pentru polenizari mai fertile.

Si - in ultimul rand - fenomenul declansarii accidentale a diviziunii celulare partenogenetice se intalneste chiar si la animale, un exemplu interesant fiind carasul la care daca femelele depun icre in momentul cand alte Cyprinide depun, laptii acelora declanseaza diviziunea icrelor de caras, fara hibridare, pestii rezultati fiind clone ale mamei.

Astfel de fenomene pot fi cele care dau nastere fructelor fara seminte mentionate de tine. Am intalnit acest fenomen si la Ferocactus si la Neochilenia/Neoporteria.

Dag

I am hiding in myself a very nasty wolf...
gilly511
member

« Reply #7 on: September 01, 2007, 04:39:21 AM »

Salut!

Formarea  fructelor seci este un fenomen care apare sporadic in nurserii; din experienta  proprie, acest fenomen apare mai des la plantele sud-americane.
Ca o constatare proprie, pe aceleasi plante in conditii constante de cultura(acelas sol, acelas dozaj de ingrasamant, aceeasi expunere), in functie de variatii meteorologice(temperatura scazuta, soare putin) fructele contin mai multe sau mai putine seminte sau chiar sunt seci - fenomenul nu este unul ireversibil, in sensul ca un lot de fructe au mai multe seminte, urmatorul poate avea mai putine, dupa care planta revine la numarul initial, pe parcursul aceluias sezon; explicatia pe care o dau eu fenomenului, fara a avea pretentia ca este cea corecta, este faptul ca plantele pastreaza in bagajul genetic informatia referitoare la calendar, datorita modului de cultura ele se adapteaza aparent, dar cea mai mica variatie confirma informatia si planta reactioneaza....spun reactioneaza si ma gandesc in primul rand la faptul ca (,) cacteele sunt plante precaute si cu un puternic instinct conservator porunca numarul unu din punctul meu de vedere pentru un cactus este supravietuirea, umatoarea este propagarea si abia la urma dezvoltarea, cresterea sau cum vreti voi sa o numiti...
George Iosif

citiror
arpag0n
member

« Reply #8 on: September 01, 2007, 04:49:01 AM »

Multumesc, m-am lamurit.
Asa este, am avut doua specii asemanatoare de mammillaria una langa cealalta. Am trecut polen de la una la alta cu ajutorul unei pensule.. si mai mult ca sigur asta a fost cauza. La una din ele s-au format aceste fructe (aprox.10)

Numai bine!

CactuSmiley
LazyTomCat
member

homo homini lupus est

« Reply #9 on: September 01, 2007, 05:08:27 AM »

Salute!

Asa este, am avut doua specii asemanatoare de mammillaria una langa cealalta. Am trecut polen de la una la alta cu ajutorul unei pensule.. si mai mult ca sigur asta a fost cauza. La una din ele s-au format aceste fructe (aprox.10)

Aici mai poate fi un fenomen: polenul celor doua flori nu avea acelas grad de maturizare sau pistilul nu era inca receptiv la una dintre plante. Prima ipoteza este mai plauzibila.

Polenul nematur a influentat planta matura, cu hormonii sai, dar nu a fost capabil sa `germineze` spre ovar si sa produca fecundarea.

Dag

I am hiding in myself a very nasty wolf...
gilly511
member

« Reply #10 on: September 01, 2007, 05:56:53 AM »

Sunt rezervat v-a-v de polen matur vs polen nematur....intr-o nureserie, pentru eficienta, pentru ca nu exista timp fizic sa polenizezi zilnic toate florile, in functie de durata de viata a florii(asta difera de la gen la gen) se face o singura trecere cu pensula pe ele...regula este ca la doua zile polenizezi acelas grup de plante, exceptie facand speciile noi unde chiar se vrea maximizarea numarului de fructe...
Ce constat: polenizand la doua zile plantele sa spunem "comune", rezultatul este maxim - doua flori = doua fructe... polenizarea zilnica este o chestie mai mult pentru siguranta...
Aspectul la care ma refer este urmatorul...nu toate florile se deschid in aceeasi zi...polenizezi floarea deschisa azi, cu un pistil sa spunem imatur(polenul nu adera in mod vizibil)...si indiferent de situatie sau in 99,9% cazuri, fecundarea a avut loc sau va  avea loc(ramane de discutat)...fie azi, pe pistilul imatur(si cade teza cu pistil matur vs pistil imatur), fie maine, si atunci polenul isi mentine viabilitatea 24 de ore(o problema interesanta, avand in vedere diversele chinuri prin care treci cand doresti sa polenizezi la distanta in timp... polen tinut in congelator, umiditate constanta etc, metode care nu au sorti certi de reusita niciodata).
Vis-a vis de polenizare/fecundare pot confirma doua aspecte...exista viata si dincolo de moarte:)), in sensul ca mi-au reusit polenizari la distanta de 3 zile in chip natural(ma refer la faptul ca o clona a inflorit azi si una peste 3 zile, am deschis floarea trecuta cu foarfecele:D, am recoltat polen si am fecundat floarea proaspat deschisa, operatie ce a reusit doar in sensul asta, si nu invers, ceea ce intrucatva este natural...), iar cea de-a doua idee este ca nu este  relevanta cantitatea de polen depusa pe pistil pentru realizarea fecundarii, si cred ca nici calitatea mai matura sau mai putin matura a polenului...banuiesc ca se poate maturiza si aplicat pe pistil, nu pot afirma cu certitudine pentru ca polenizand grupuri de pana la 30 de plante este practic imposibil la o trecere dus-intors sa nu aplici polen de tuate "maturitatile"...este suficient pentru o polenizare ca un graunte de polen diferit genetic de pistil sa ajunga la locul lui:) - asta este teza lui G.Kohres, si nu am de ce sa o infirm, atata timp cat el are o experienta in spate mult mai vasta decat a multora dintre noi
George Iosif

citiror
Pages: [1]
  Print  

Jump to: